Update
Robotisering verandert de arbeidsmarkt: dit moet je weten
Robots nemen de wereld over. Dat wordt steeds vaker de realiteit voor bedrijven. Van een robotarm die auto’s in elkaar zet, tot een robot die paprika’s verpakt. In dit artikel lees je wat robotisering is, wat het betekent voor de arbeidsmarkt en hoe je robots kunt gebruiken in jouw bedrijf. We sluiten af met drie succesvolle voorbeelden van robotisering in de praktijk.
Wat is robotisering?
Robotisering is simpelweg te omschrijven als het inzetten van machines in plaats van mensen. Taken die eigenlijk door mensen uitgevoerd worden, worden dus overgenomen door robots. Robots kunnen tegenwoordig namelijk veel makkelijker en sneller geprogrammeerd worden voor een bepaalde taak. Wat robotisering voor de arbeidsmarkt betekent? Vooral dat we mensen anders in gaan zetten. Medewerkers moeten bijvoorbeeld nieuwe dingen leren, maar ook samenwerken met robots.
“Robots spelen een ondersteunende rol, mensen maken het verschil.”
Wat robotisering voor jouw bedrijf kan doen
Robotisering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van je bedrijf. Wij zien hiervoor vier belangrijke redenen:
1. Robotisering verhoogt de productiviteit. Een robot kan meer in minder tijd. Maar die winst maak je niet automatisch. Als ondernemer moet je goed kijken hoe een robot in jouw organisatie en werkproces past. Niet al het werk is namelijk makkelijk te robotiseren. Maar als het eenmaal werkt, dan bedien je klanten sneller en beter.
2. Robotisering is een oplossing voor zwaar of vervelend werk. Een robot wordt niet moe en kan goed worden ingezet om saaie, repeterende handelingen uit te voeren.
3. Robotisering verhoogt de kwaliteit. Een robot maakt in principe minder of zelfs geen fouten. Vooral intelligente zelflerende systemen voorkomen fouten en zorgen voor informatie (data), die een ondernemer kan gebruiken om de kwaliteit van zijn product of dienst te verhogen.
4. Robotisering levert een bijdrage aan het oplossen van arbeidstekort. Nederland vergrijst waardoor steeds minder mensen werken en dus beschikbaar zijn. Robots kunnen voor een deel het werk overnemen. Daardoor verdwijnen de komende jaren banen. Tegelijkertijd komen er ook nieuwe banen bij, bijvoorbeeld om een robot te bedienen.
3 voorbeelden van robotisering
Hoe ziet robotisering er nou uit in de praktijk? Deze voorbeelden geven je daar een beeld van.
247TailorSteel digitaliseert bestelproces
Uit materialen zoals staal, koper en aluminium maakt het bedrijf 247TailorSteel op maat gesneden metalen platen, buiten en kantdelen. Dankzij goed uitgedachte software en een geavanceerd machinepark is het productieproces voor een groot deel geautomatiseerd. Hierdoor is het bestelproces ook volledig digitaal waardoor de omzet van dit bedrijf 25 tot 30% gegroeid op jaarbasis.
FTNON Delft neemt processen over
De Coretakr-robot van FTNON Delft kan een krop sla oppakken, verplaatsen en vervolgens de kern verwijderen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe robotisering steeds meer processen kan overnemen.
Combilo verhoogt productiviteit
Het bedrijf Combilo uit Waddinxveen werkt met slimme ICT-systemen die zonder problemen communiceren met de systemen van Nederlandse leveranciers en Europese afnemers. Het bedrijf verbindt zo teler, retailer, importeur en groothandel. Met behulp van Easypack technologies worden paprika’s volledig automatisch verpakt door robots. Daarmee realiseerde het bedrijf direct een verhoging van de productiviteit van 30%.
Voordat je start met robotisering
Een hogere productie, een groeiende omzet en minder fouten in de productie: dat klinkt goed. Maar daar zorgen robots niet zomaar voor. Het is belangrijk om eerst te kijken naar je doelen. Hoe wil je je klant bedienen over drie jaar? Wat betekent dit voor je bedrijf en hoe kan robotisering hieraan bijdragen?
Robotisering is niet altijd eenvoudig en zeker niet alleen een technische uitdaging. Robotisering kan namelijk iets engs zijn voor je personeel, bijvoorbeeld omdat hun baan kan veranderen of zelfs verdwijnen. Het is dus belangrijk om je personeel van begin af aan mee te nemen in je plannen. Zo’n grote verandering is tenslotte alleen succesvol als het past bij je bedrijf.
Sparren over de mogelijkheden van robots in jouw organisatie? Je kunt altijd terecht bij onze experts, ook voor advies en natuurlijk financiering. Wist je bijvoorbeeld dat leasen een goede manier kan zijn om nieuwe apparaten aan te schaffen?