Update
2 grote uitdagingen voor Nederlandse uienteelt
Het gaat goed met de Nederlandse uiensector: maar liefst 15 tot 20% van de wereldhandel komt uit Nederland. De Hollandse ui staat dan ook wereldwijd bekend als een kwalitatief hoogwaardig product. Om deze sterke positie te behouden, moet de sector wel scherp blijven. De Rabobank ziet op langere termijn twee grote uitdagingen. De een is de ontwikkeling van de wereldhandel en de ander is de wetgeving voor gewasbeschermingsmiddelen. Lees meer over de uitdagingen.
“Het succes van de Nederlandse ui hangt grotendeels af van de geleverde kwaliteit.”
De ontwikkelingen voor uien in de wereldhandel
In 2016 werden Nederlandse uien naar 130 bestemmingen geëxporteerd. Het is belangrijk dat de Nederlandse uiensector deze markten behoudt en daarnaast nieuwe markten aanboort. Want ondanks de groeiende vraag naar uien neemt de uienproductie in andere landen ook toe. Op termijn kan het zijn dat deze landen op termijn de import uit Nederland vervangen voor lokale productie. Het belangrijkste wat Nederlandse uientelers hieraan kunnen doen, is kwaliteit leveren. Daar hangt het succes van de Nederlandse ui grotendeels vanaf. Afnemers waarderen voornamelijk de smaak van onze uien en dat ze goed bewaard kunnen worden.
Om uien van zo’n hoge kwaliteit te verbouwen, is gezonde landbouwbodem noodzakelijk. Door verschillende gewassen op een perceel te planten zorg je ervoor dat de grond niet uitgeput raakt. Het verbouwen van zogenoemde rustgewassen in de overige jaren houdt de landbouwgrond gezond zorgt ervoor dat de grond bestand is tegen ziekten en plagen. Hierdoor kunnen telers ook flexibeler andere gewassen planten als de vraag naar uien afneemt. Zo zijn ze voorbereid op meerdere scenario’s.
Wetgeving rond gewasbescherming uienteelt
Bij de uienteelt worden chemische gewasbeschermingsmiddelen ingezet, bijvoorbeeld om de uien langer te kunnen bewaren en om schimmels weg te houden van de gewassen. Maar het gebruik van deze chemische middelen krijgt steeds meer kritiek. Mensen geven vaker de voorkeur aan producten die zijn geteeld zonder behulp van dit soort bestrijdingsmiddelen. Ook moeten telers inspelen op veranderende wet- en regelgeving. De Europese toelatingen voor chemische gewasbeschermers worden op den duur verminderd. Als ondernemer kun je dus maar beter vooruit denken en alvast investeren in alternatieven.
Met het oog hierop is het belangrijk dat de sector stappen zet richting een duurzamere toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het bestrijden van het schadelijke insect de uienvlieg door natuurlijke vijanden in te zetten. Ook veredeling speelt een belangrijke rol. Daarbij worden zo veel mogelijk goede eigenschappen van verschillende soorten uien in een nieuw ras verenigd. Zo ontstaan kwalitatieve uienrassen die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen bepaalde ziekten.
Benieuwd naar jouw kansen? Neem contact op met je plaatselijke Rabobank en ga in gesprek met een van onze experts.