Update
Uitdagingen en kansen voor duurzame melkgeitensector
Het gaat goed met de Nederlandse melkgeitensector, maar de maatschappij wordt steeds kritischer over de mate van duurzaamheid in deze branche. Daar liggen uitdagingen, maar zeker ook kansen voor geitenhouders. Zo verwachten we strengere wet- en regelgeving en is innovatie in de sector noodzakelijk. Benieuwd wat jou te wachten staat? Laat je bijpraten over de ontwikkelingen in de melkgeitenhouderij.
Nederlandse melkgeitenhouderij groeit, maar blijft stabiel
Binnen de EU is Nederland samen met Frankrijk, Spanje en Griekenland koploper in het produceren van geitenmelk. En de productie stijgt: in 2014 produceerden Nederlandse geitenhouders grofweg 140 miljoen kilogram, maar in 2018 is die hoeveelheid ruim verdubbeld tot ongeveer 385 miljoen kilogram. Toch verwachten we dat de sector de komende jaren minder hard groeit. Dat komt door een beperkte capaciteit bij melkverwerkers en verwachtte strengere wetgeving. Zo verwachten we dat de productie blijft hangen op 420 tot 435 miljoen kilogram.
Toch blijven de vooruitzichten voor de markt positief. Producten van Nederlandse geitenmelk zijn van hoge kwaliteit en worden steeds meer geëxporteerd naar het buitenland. Daarnaast zijn mensen met hoge inkomens vaker op zoek naar zuivel die niet op koemelk gebaseerd is. En zij zijn bereid om daar meer voor te betalen. Dat is goed nieuws voor de geitenhouderij.
“Ondernemers moeten zelf initiatief nemen voor innovatie in melkgeitenhouderij.”
Maatschappij wordt kritischer over duurzaamheid
Nederlandse melkgeitenhouderijen doen het al goed op het gebied van duurzaamheid. Toch valt er op het gebied van duurzaamheid nog veel te verbeteren. De maatschappij en daarmee ook de overheid zijn de afgelopen jaren namelijk kritischer geworden over de impact van veehouderij op het milieu. Het houden van melkgeiten hoort daar dus ook bij. Hoewel het imago van melkgeitenhouderijen goed is, raden we ondernemers aan actief in te spelen op de wensen.
Benut je kansen: werk samen aan transparantie en innovatie geitenhouderij
Wat kunnen ondernemers zelf doen om de geitenzuivel te verduurzamen? Samenwerken. Zo werkt al 60% van de sector mee aan de duurzame geitenzuivelketen (DGZK). Deze keten kun je inzetten voor meer transparantie. Dat doe je bijvoorbeeld door de maatschappij te laten zien welke maatregelen je neemt, hoe je alles in de gaten houdt en welke vooruitgang je boekt.
Ondernemers kunnen samen ook de uitstoot van schadelijke stoffen terugdringen. Daar is wel innovatie voor nodig, want er is nu nog geen goed systeem voor. De sector mag en kan alleen niet afwachten tot zo’n systeem ontwikkeld is. Commerciële ontwikkelaars hebben hier namelijk minder belang bij waardoor het te lang zal duren voor zo’n innovatief systeem op de markt is. Daarom is het belangrijk dat ondernemers zelf initiatief nemen, bijvoorbeeld via een gezamenlijk investeringsfonds. Op die manier investeer je samen met andere partijen in innovatie. En draagt de sector zelf bij aan haar groene toekomst.
Benieuwd naar meer? Lees verder over de ontwikkelingen in het rapport.