Update
Horecasector herstelt van corona-pandemie vanaf halverwege 2021
Voor de horeca sector begon 2021 in mineur. Waar we eerder goede hoop hadden op herstel, hakt de lockdown er nog steeds hard in. Niet alleen financieel, maar ook mentaal. Perspectief voor de sector blijft vooralsnog uit. Dat maakt het voor ondernemers heel moeilijk om zich operationeel voor te bereiden op een heropening. Een positieve uitzondering in de sector geldt voor thuisbezorgrestaurants en vakantieparken. We verwachten dat zij dit jaar een gezonde groei zullen laten zien en tenminste weer op het niveau van 2019 zullen opereren.
Het figuur toont de verwachte omzetontwikkeling van (sub)sectoren ten opzichte van een jaar eerder (j-o-j). Bron: CBS, RaboResearch en op basis van inzichten sectorspecialisten Rabobank.
Download omzetprognoses voor de sector horeca en recreatie (PDF)
Volledig herstel blijft voorlopig uit
De sector zal voorlopig nog last houden van de beperkingen die de overheid oplegt. Wanneer de harde lockdown stopt, zullen er nog steeds beperkende maatregelen zijn. Tot in de zomer zullen er naar verwachting maatregelen gelden zoals beperkte openingstijden, maximaal aantal gasten en de 1,5 meter afstand regel. Hierdoor zal de sector zich langzaam herstellen. We gaan ervanuit dat aan het eind van dit jaar iedereen gevaccineerd is en dat de overheid alle restricties loslaat.
“Horecabedrijven gericht op de zakelijke markt, moeten langer rekening houden met een sterke impact op de omzet.”
Vanaf het derde kwartaal van 2021 zal het herstel sterker worden. In 2020 zagen we al dat wanneer maatregelen versoepelen, de horeca en recreatiesector goed herstellen. Voor 2021 verwachten wij hetzelfde beeld; een sterk herstel van de sector. Een volledig herstel is nog niet aan de orde door het achterblijven van de zakelijke markt en het internationaal toerisme, met name buiten Europa. Horecabedrijven gericht op de zakelijke markt, moeten nog langer rekening houden met een sterke impact op de omzet.
Grote verschillen tussen sectoren en regio’s
Hotels ondervinden veel impact van de beperkende maatregelen. Vakantieparken daarentegen zien een sterk herstel. De schade bleef in 2020 al enigszins beperkt door de goede zomer. Vakantieparken zullen in 2021 volledig herstellen. Door onduidelijkheden over reismogelijkheden en mogelijke vaccinatiepaspoorten, zullen vakantiegangers eerder kiezen voor een binnenlandse boeking. Daarnaast verwachten we snel herstel van het toerisme uit België en Duitsland, van oudsher de belangrijkste landen als het gaat om gasten die verblijven op vakantieparken. Wel blijven groepsaccommodaties het lastig houden, als gevolg van beperkingen rondom groepsgrote.
Pure drinkgelegenheden zullen het langste last houden van de beperkende maatregelen omdat zij er voor hun businessmodel bij gebaat zijn zoveel mogelijk gasten te ontvangen. Restaurants zijn beter in staat om met de beperkende maatregelen om te gaan.
Naast de verschillen tussen sub-sectoren, treft de corona-pandemie bepaalde regio’s extra hard, zoals het gebied rondom Schiphol. De oorzaak hiervoor is de sterke afname van het aantal vliegbewegingen. In de kustregio daarentegen dalen de omzetten minder hard, dit heeft te maken met de seizoensinvloeden en het binnenlands toerisme. Een hotel in de regio Schiphol zal dus aanzienlijk slechter presteren dan een hotel aan de kust.
Personeel een grote uitdaging voor 2021
Sinds 15 oktober is een groot deel van de horeca dicht. De flexibele schil is in de meeste bedrijven afgebouwd. Personeel is inmiddels werkzaam in andere sectoren en zal niet in alle gevallen terugkeren. Het ontbreken van perspectief maakt het lastig om een belofte te maken over het aantal uren dat een personeelslid kan werken. Dit maakt de horeca een minder aantrekkelijke werkgever.
Deze combinatie zal in 2021 zorgen voor operationele uitdagingen, zoals het inwerken van het personeel, en zal een financiële impact hebben. Het is aannemelijk dat veel personeel ingehuurd zal worden en dat door de beperkte beschikbaarheid personeel duurder zal zijn. Daarbij zal er tijdelijk meer personeel nodig zijn door het verplicht handhaven van maatregelen en inwerken van nieuw personeel. Hogere personeelskosten kunnen een beperkende rol spelen in het herstel van de winstgevendheid in de sector.
Meer lezen over de gevolgen van corona?
RaboResearch publiceert elk kwartaal de sectorprognoses in toegevoegde waarde. Dat is de omzet minus de waarde van alle halffabricaten en diensten die bij de productie zijn verwerkt. In de nieuwste publicatie is het moeizame herstel van veel sectoren terug te zien.