Update
EU-Taxonomie update: de eerste groene woordjes
Alle grote bedrijven moeten in de toekomst de EU-Taxonomie gebruiken. Een update over de laatste ontwikkelingen in de nieuwe groene taal.
De Europese Commissie ontwikkelt een nieuwe gemeenschappelijke groene taal voor economische activiteiten: de EU-Taxonomie. Een van de doelstellingen van deze Taxonomie is duidelijke definities te geven om een einde te maken aan greenwashing. Ook moet zij toekomstige publieke en private investeringen in de richting van economische activiteiten sturen die de milieudoelstellingen van de EU helpen verwezenlijken.
De EU-Taxonomie is een levend document dat voortdurend in ontwikkeling is. Vorig jaar publiceerde RaboResearch een special waarin is uitgelegd hoe de EU-Taxonomie werkt. Onlangs heeft de Europese Commissie de volgende stap in de evolutie van de EU-Taxonomie gepubliceerd. Een update van de laatste en belangrijkste ontwikkelingen.
Meer bedrijven aan de nieuwe groene taal
De Europese Commissie stelt voor dat alle grote ondernemingen in de EU met meer dan 250 werknemers en/of een balanstotaal van 20 miljoen euro en/of een netto-omzet van 40 miljoen euro en beursgenoteerde mkb-bedrijven bekend moeten maken welke van hun economische activiteiten duurzaam zijn en dus in lijn zijn met de EU-Taxonomie. Dit voorstel, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), is een uitbreiding van de huidige groep beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 werknemers die vanaf volgend jaar al gaat rapporteren op de EU-Taxonomie.
Als het voorstel wordt aangenomen, heeft dit grote gevolgen voor de toekomstige rapportageverplichtingen van de genoemde groep bedrijven. Bedrijven zullen nieuwe interne processen en KPI's moeten opzetten om relevante data te verzamelen. Hierdoor wordt het in de toekomst gemakkelijker om de duurzaamheidsprestaties van bedrijven te vergelijken. De verwachting is dat bedrijven met meer dan 250 medewerkers en beursgenoteerde mkb-bedrijven gefaseerd vanaf 2024 moeten rapporteren.
CO2-reducerend ondernemen
De Europese Commissie heeft een lijst van 88 duurzame activiteiten samengesteld die onze CO2-uitstoot kunnen terugdringen. Kunnen, want elke activiteit moet voldoen aan strikte technische selectiecriteria die worden gebruikt om te beoordelen of een activiteit duurzaam is. Een kort overzicht van de meest opmerkelijke activiteiten die er wel en (nog) niet in staan:
Wat komt er nog aan?
Het Platform voor duurzame financiering is het belangrijkste adviesorgaan voor de EU-Taxonomie. Dit platform bestaat uit een groep deskundigen uit de publieke en de particuliere sector en adviseert de Europese Commissie over het toevoegen, wijzigen of schrappen van activiteiten in de Taxonomie. Momenteel werkt het in samenwerking met verschillende subgroepen aan nieuwe delen van de EU-Taxonomie: