Update
Avocado’s blijven wereldwijd aan populariteit winnen
Avocado’s worden steeds populairder. Zuid-Amerika produceert alsmaar meer. Voor de Europese markt is extra voorlichting nodig om het niveau van de VS, de grootste importmarkt ter wereld, te evenaren.
Uit een recent rapport van Rabobank blijkt dat er nog geen einde is gekomen aan de stijgende populariteit van avocado's. Wereldwijd gezien voeren de Verenigde Staten (VS) de meeste avocado’s in. De Europese markt voor avocado’s is enorm gegroeid, maar we verwachten dat de groei nu minder hard gaat. Zuid-Amerika produceert steeds meer avocado’s, ook deels om te voldoen aan de lokale vraag.
De Noord-Amerikaanse markt breidt zich alsmaar verder uit
De VS is goed voor bijna 40 procent van de avocado-invoer wereldwijd. In de VS worden gemiddeld bijna drie keer zoveel avocado’s gegeten als in Europa. Ondanks dat er elk jaar meer avocado’s te krijgen zijn, zijn prijzen in de VS hoog gebleven. Begin 2022 zelfs extreem hoog. Dat kwam door problemen met de aanvoer vanuit Mexico, waarmee de VS een handelsgeschil had. We verwachten dat de prijs in de loop van 2022 weer zal dalen, nu het probleem opgelost is.
De Europese avocadomarkt gaat een nieuwe fase in
De Europese avocadomarkt is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk groeide de markt met gemiddeld meer dan 12 procent per jaar. En er is nog steeds ruimte voor groei, al denken we dat die iets langzamer zal gaan. We verwachten dat de Europese Unie uit meer verschillende landen avocado’s in gaat kopen. Peru is verreweg de grootste leverancier, maar kleinere leveranciers als Colombia en Mexico zijn aan een opmars bezig in Europa. De totale avocadomarkt van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is naar schatting 861.000 ton. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn daarbinnen de belangrijkste markten. In de Europese Unie wordt gemiddeld 1,5 kilo avocado per persoon per jaar gegeten. De meeste avocado’s worden gegeten in de Scandinavische landen, maar ook consumenten in Portugal, Spanje en Frankrijk houden van de vrucht. Oost-Europese landen maken een inhaalslag.
Meer voorlichting nodig over productie avocado
We zien steeds vaker negatieve berichten in het nieuws over bijvoorbeeld het waterverbruik bij de productie van avocado’s. Het kunnen invullen van de vraag naar avocado's en dat kunnen doen op een manier die duurzaam is, heeft de aandacht van de producerende landen. Het is dan ook belangrijk om voorlichting te geven over wat deze landen allemaal doen op het gebied van duurzaamheid.
De uitvoer van Zuid-Amerikaanse avocado's blijft groeien
Zuid-Amerika is, na Mexico, de belangrijkste aanbieder van avocado’s geworden. De belangrijkste producerende landen zijn Peru, Chili en Colombia. We verwachten dat de hoeveelheid avocado’s die deze drie landen produceren, blijft stijgen.
Omdat er meer avocado’s geproduceerd worden verwachten we dat de aanbieders in 2022 op zoek gaan naar nieuwe markten. De meeste Zuid-Amerikaanse avocado’s komen in Europa terecht. Maar waarschijnlijk worden er in 2022 ook meer Peruaanse avocado’s naar de VS uitgevoerd. Peru voerde al in 2021 meer uit naar Aziatische markten, onder andere naar Zuid-Korea (+175 procent), Thailand (+84 procent), China/Hong Kong (+74 procent), en Japan (+53 procent).
Invloeden op de avocadohandel
Er zijn verschillende factoren van invloed op de wereldwijde avocadohandel. Onder andere het conflict in Oekraïne. Hierdoor zal de export naar Rusland en Oekraïne sterk dalen. Maar ook de langzamere groei van de Europese consumptie. In Chili blijft de consumptie van avocado's hoog, maar het land gaat minder invoeren omdat de eigen productie van avocado’s aan het herstellen is.