Update
Rabo Food Forward: samen naar een community van veranderaars
Welke innovatieve oplossingen zijn er voor maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie, regionale voedselsystemen en de eiwittransitie? Het Rabo Food Forward programma leverde de afgelopen drie jaar ontzettend veel creatieve voedseloplossingen op. En dat is niet gek, want van boer tot burger, van student tot wetenschapper en verschillende food-ondernemers: ze werkten er allemaal aan mee. Welke oplossingen bedachten zij? We zetten de meest interessante voor je op rij.
Eten van dichtbij – De Lokalist en Noaberkrat
Uitdaging: meer lokaal eten
Zorgen voor meer regionale afzet, in kortere ketens, zodat we tot een meer sluitende kringloop in de voedselketen komen. Tegelijkertijd het beter positioneren van het agrarisch product door verbinding tussen boer en consument te leggen. Zo ontstaat er meer waardering voor boeren en kunnen zij een hogere prijs vragen voor hun producten wat hen ondersteunt in het duurzamer produceren. Eén van de grote drempels in het realiseren van dergelijke lokale afzet is vaak de distributie. Het is weinig efficiënt en duurzaam om elke boer met zijn of haar auto langs alle afnemers te laten rijden. Tegelijkertijd is de schaal van het aantal bestellingen vaak te laag voor groothandels om op te pakken. Er moeten dus slimmere oplossingen komen voor dit vraagstuk.
Oplossingen: lokaal eten makkelijk maken
Energietransitie – Goed Boeren geeft energie
Uitdaging: zuinig omgaan met energie
Het gesprek aan vele keukentafels gaat over de stijgende kosten voor de boodschappen en energie en de impact van ons huidige gebruik van fossiele brandstoffen op de toekomst. De overgang naar energiezuinig wonen en ondernemen zijn dan ook belangrijke opgaven. We moeten met elkaar manieren bedenken om ons verbruik te veranderen en productie te innoveren. Enerzijds betekent dit zuiniger omgaan met onze energie; lampen uit in kamers waar je niet bent, de thermostaat een graad lager en minder lang douchen. Anderzijds moeten we innovaties als zonnepanelen, warmtepompen en elektrische vervoersmiddelen, omarmen.
Oplossing: je huis verwarmen met restwarmte uit kassen
People, planet en profit op de juiste manier invullen, dat is waar ondernemer Peter van Avoird zijn verhaal altijd mee begint. En dan ook in die volgorde. Peter is ondernemer in de vermeerdering van zacht fruit in kassen. Met het gebruik van de nieuwste technieken heeft hij de productie zo efficiënt in weten te richten dat er nu op 1 hectare hetzelfde geteeld kan worden als vroeger op 55 hectares. Ruimte die terug kan naar maatschappij en natuur. Daar houdt het niet op. Ook voor het energievraagstuk heeft hij een oplossing waar hij samen met Ilse Stam en Wendy van Aert invulling aan geeft. Bij de productie van fruit in kassen komt warmte vrij. Dankzij het gebruik van een warmte- en koudeopslag, de zogenaamde WKO, kan hij deze warmte opslaan en zo energie leveren aan bewoners in de omgeving van zijn kassen. De kracht van het initiatief is de link die wordt gelegd tussen agrariër en gemeente om gezamenlijk bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. De wens van dit initiatief is om een blauwdruk te ontwikkelen waar andere agrariërs en gemeenten gebruik van kunnen maken.
“In de natuur heeft alles een functie. Niets wordt weggegooid of verspild. Hier kunnen wij mensen nog veel van leren.”
Circulaire economie – Circle of Food
Uitdaging: minder weggooien en verspillen
In de natuur heeft alles een functie. Niets wordt weggegooid of verspild. Alles is onderdeel van de ‘circle of life’. Wij mensen kunnen hier nog veel van leren. Van lineair denken, waarbij we onze grondstoffen uitputten, naar een circulair model. Dit begint met het gebruiken van wat je al hebt en deze grondstoffen zo duurzaam en volledig mogelijk waarde geven.
Oplossing: gebruik wat je hebt
Tijdens hun afstudeeropdracht bij het Noordelijk Innovatielab (NICE) kwamen Hilly Lautenbach en Elise Brugman in aanraking met de ontwikkeling van een oesterzwampasta. Ze onderzochten hoe je de groei van de zwam op een restproduct als koffiedik kunt optimaliseren. Dit smaakte naar meer. Een bijdrage leveren aan het tegengaan van verspilling en reststromen waarde geven werd het doel. Dit leidde tot Circle of Food. Met Circle of Food helpen Hilly en Elise producenten producten te ontwikkelen met hun reststromen of tijdelijke overschotten. Voor de producten levert het een verhoogde afzet en minder verspilling op en voedsel behoudt haar waarde wat leidend is in een circulair voedselsysteem.
Eiwittransitie
Uitdaging: voldoen aan de toenemende vraag naar eiwitten
Een van de transities die kan bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem is de eiwittransitie. Wereldwijd zal de vraag naar eiwitten de komende jaren structureel toenemen. Als we deze vraag alleen invullen met dierlijke eiwitten leidt dit tot de nodige uitdagingen, waaronder de flinke belasting van ons klimaat door vlees- en zuivelproductie. Dit kunnen we veranderen door de ontwikkeling van duurzame alternatieve eiwitten, het verduurzamen van de productie van dierlijke eiwitten en de verschuiving naar een meer plantaardig dieet.
Oplossingen: goede alternatieven voor dierlijke eiwitten
Food Forward Membership - Samen versnellen we voedselvraagstukken
Of ze nu voortkomen uit Food Forward of daarbuiten: alle nieuwe voedseloplossingen en ideeën van voedselveranderaars en -verbeteraars moeten kunnen groeien. Dit kunnen zij niet alleen. Daarom ontwikkelden Food Hub en Rabobank het Food Forward Membership. Dit is een blijvende community voor iedereen die wil bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Grote of kleine ideeën, sectorspecifiek of sectoroverstijgend, regionaal, nationaal of juist internationaal: in deze community is plek voor iedereen met een voedseloplossing voor de toekomst of met een hulpvraag.
In het Food Forward Membership helpen voedselveranderaars elkaar. Of je nu (voedsel-)producent bent op zoek naar een investeerder of een groter netwerk, of als jouw hulpvraag betrekking heeft op regelgeving: voor iedereen is er een plek. Je krijgt toegang tot financierings-, netwerk- en kennispartners en tot een groot assortiment aan ondernemerschapprogramma’s. Daarnaast krijg je inzicht in relevante events en worden de laatste actualiteiten met je gedeeld.
Powered by Rabobank en Food Hub brengt Food Forward Membership samenwerking op gang. Het verbindt verschillende doelgroepen met elkaar en creëert de permanente beweging die voor elke transitie, ook die naar duurzame voedselproductie, zo broodnodig is. Benieuwd wat we samen nog meer hebben bereikt? Kijk op onze website naar deze en meer voedseloplossingen of lees onze eerdere update over samenwerken aan voedseloplossingen.
Wil jij ook deel uitmaken van deze innovatieve community van voedselveranderaars? Meld je nu aan voor het Food Forward Membership.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij duurzamer ondernemen? Rabobank denkt graag met je mee over jouw circulaire ambities. Neem contact op met de Circulair Ondernemen Desk.