Sociale en vitale voedseltuinen

Gezond eten is belangrijk om je goed te voelen en ziektes te voorkomen. Toch is het voor veel mensen in Nederland niet makkelijk om gezonde voedingskeuzes te maken. Meer dan een miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens. Voor hen is het niet altijd mogelijk om te kiezen voor gezond, lokaal en vers eten.

In Friesland zijn er twee sociale voedseltuinen opgericht die bijna 400 arme huishoudens elke week voorzien van verse, onbespoten groenten, fruit en aardappelen. Deze tuinen verbeteren de gezondheid en het welzijn van mensen met een laag inkomen door gratis groenten aan te bieden en hen te laten bewegen. Naast het leveren aan de voedselbank, oogsten gezinnen elke week zelf hun groenten. Dit draagt bij aan voedseleducatie voor het hele gezin, een duurzaam en sociaal voedselsysteem, vitaliteit en gezondheid, biodiversiteit en natuur.

Het verbeteren van gezondheid en het verminderen van ongelijkheid zijn de belangrijkste doelen. Gezond eten en werken in de tuin zorgen voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid. Hierdoor zijn mensen gelukkiger en kunnen ze beter voor zichzelf zorgen. Dit maakt het project uniek.