Ondernemer van de maand: Hof aan Zee

8 juli 2024 15:13

Marcel Meijer kan zijn bewondering voor de Zeeuwse natuur bijna niet in woorden uitdrukken. De chef-kok en zijn vrouw (maître) Irma Goedbloed wonen op een hele mooie plek. Aan de voet van de duinen van Dishoek staat hun restaurant en vakantieverblijf Hof aan Zee. De natuur en de omgeving vormen de inspiratiebron voor het eten en de sfeer. Vorig jaar werden ze beloond met een groene Michelinster.

KFV_Rabobank_Hof_aan_Zee_HR-6623

De Groene Michelinster is een bijzondere. Het bevestigt niet alleen dat het eten in een restaurant van hoog niveau is, het waardeert ook de inspanningen voor duurzaamheid. Marcel is er trots op. ‘Wij kunnen hier eigenlijk niet anders dan duurzaam werken. Waar je ook kijkt, word je getroffen door de pracht van de natuur. Het herinnert ons er elke dag aan dat we ons ervoor moeten inspannen om dat te behouden.’

Vrijzinnig, gastvrij, puur

Marcel en Irma kwamen elkaar tegen tijdens hun studie sociaal werk in Utrecht. In 2010 namen ze Hof van Zee over van de ouders van Irma. ‘Deze historische Scandinavische boerderij is al sinds 1948 van de familie Goedbloed. We hebben veel geluk dat we op deze prachtige locatie mogen ondernemen. Van meet af aan wilden we daar op een goede, duurzame manier mee omgaan. Dat begon al bij de verbouwing van de boerderij, de vakantieverblijven en het restaurant in de voormalige woonkamer van Irma. Bij een A-locatie horen A-voorzieningen. We hebben er veel tijd en energie ingestoken. Je kunt nu na een heerlijk diner blijven overnachten in onze hotelkamers. Of vakantie aan zee beleven in een van onze zeven houten cottages voor 2 tot 8 personen. Onze voorliefde voor Scandinavisch design zie je in alles terug. Ogenschijnlijk eenvoudig, vrijzinnig, gastvrij en puur. Dat past bij ons en bij de manier waarop we koken en werken.’

Blijven ontwikkelen

Ogenschijnlijk eenvoudig zijn de juiste woorden, want het culinaire aanbod van Hof aan Zee is van hoog niveau. Marcel: ‘Ik ben niet opgeleid als kok maar raakte verliefd op het vak. Ik leerde klassiek Frans koken van een topkok en volgde stages in Scandinavië. Onze focus ligt altijd op een zo hoog mogelijke kwaliteit en blijven leren en ontwikkelen. Dat zijn hele belangrijke kernwaarden. We hebben een hartstikke leuk team met jonge mensen die allemaal heel graag gedreven zijn om nieuwe producten en technieken te ontdekken en te leren. Onze kracht is dat we steeds onszelf en het team willen ontwikkelen. We doen samen onderzoek en leren steeds weer iets nieuws toe te passen. Dat motiveert en daagt uit. Mensen blijven daardoor langdurig geboeid en bij ons team. Dat geeft ons de kans om samen iets waardevols op te bouwen.’

De omgeving is daarbij de grootste inspiratiebron. ‘We werken bijvoorbeeld veel samen met lokale boeren, vissers en jagers. Zo kom ik net terug van Boerderij Bioduin waar ik vlierbloesem plukte tussen de bijenvolken. We hebben ook een eigen moestuin en oogsten planten uit onze directe omgeving. Ik hoef maar naar buiten te kijken en ik zie welke ingrediënten ik kan gebruiken. De natuur bepaalt wat er op ons menu staat, wij volgen de variaties van het seizoen. De Groene Michelinster is daarvoor natuurlijk een prachtige beloning. We hebben ook een vermelding van Gault&Millau en zijn we opgenomen in de Lekker 500. Dat we die op eigen kracht hebben bereikt, maakt het extra mooi.’

Luxe van rust en eenvoud

Ontwikkelen doet het echtpaar ook als ondernemers. ‘We willen graag nog verder verduurzamen. We doen al veel, we verzamelen bijvoorbeeld al ons vlees- en visafval zodat het in biomassaproductie kan worden gebruikt. Maar we zien dat er nog meer kan. Bronnen slaan om geen kraanwater te verspillen bijvoorbeeld of heating pipes voor verwarming. We groeien daar steeds verder in. Als het nodig is kunnen we dat bespreken met Rabobank waarmee de relatie altijd goed is geweest. Net iets minder persoonlijk contact dan vroeger, dat wel. Maar dat ligt niet aan de bank, dat is iets van deze tijd. Alles gaat sneller, alles lijkt vluchtiger. Ook daarom bieden wij onze gasten hier de luxe van rust en doordachte eenvoud. Hier mag je ontspannen en jezelf zijn. En genieten van al het mooie dat de natuur ons brengt.’