Circulaire sinaasappels
Zelf sinaasappelsap persen in de supermarkt is populair, maar levert enorm veel restafval op. Toch kun je met dat afval nog heel veel, bewijzen de oprichters van PeelPioneers. Zij halen uit de schillen onder andere olie en voedingsvezels, die weer worden toegepast in levensmiddelen en cosmetica. Na het winnen van de Rabo Duurzame Innovatieprijs haalden de pioniers een investering van 10 miljoen binnen.
Schillenboer
PeelPioneers bestaat nog maar vier jaar, maar de scale up groeit als kool. Medeoprichter Sytze van Stempvoort studeerde scheikunde en zag met de populariteit van vers sap in supermarkten en sapbarretjes ook de berg afval toenemen. Hij schreef zijn thesis over het extraheren van ruwe materialen uit de sinaasappelschil.
PeelPioneers opende de eerste sinaasappelschillenfabriek ter wereld, waar nu ruim 10 miljoen kilo schillen per jaar verwerkt wordt. Van Stempvoort: ‘In Nederland wordt jaarlijks 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid. Maar wij maken er bijvoorbeeld etherische oliën en voedingsvezels van. Die worden weer gebruikt in de productie van levensmiddelen en cosmetica. En de resterende pulp wordt veevoer.’ Niet voor niets noemen de PeelPioneers zich de schillenboer van de 21ste eeuw.
“We recyclen straks een olympisch zwembad vol sinaasappels. Elke dag”
In 2018 won PeelPioneers de Rabo Duurzame Innovatieprijs, en van de €20.000,- prijzengeld kochten ze de eerste testopstelling. Van Stempvoort: ‘Nadat we een tijd lang met gehuurde machines in een loods gewerkt hadden, was die testopstelling een goede volgende stap. Daarmee hebben we de eerste investeerders binnen kunnen halen.’
Olympisch zwembad
Ook de nieuwste investering van 10 miljoen is mede afkomstig van Rabobank. Samen met onder andere het Ministerie van Economische Zaken en het Nationaal Groenfonds investeert Rabo in duurzame en circulaire startups en scale ups. Maar de link met Rabobank bracht PeelPioneers meer dan geld. Zo komt het Brabantse netwerk van de bank nu goed van pas bij het opzetten van een nieuwe fabriek in Den Bosch.
Die nieuwe fabriek wordt de grootste schillenfabriek van Europa. Van Stempvoort: ‘Ooit verwerkten we twee kliko’s aan schillen per dag. Dat wordt straks 120.000 kilo. Een olympisch zwembad vol sinaasappelschillen. Elke dag. Zo kunnen we steeds meer nieuwe ingrediënten uit de sinaasappel persen, en sluiten we uiteindelijk de voedselketen.’