Van discotheek naar metaalbedrijf

29 februari 2024 17:00

Metaalbedrijf ColPro betrekt binnenkort in Almelo het, volgens eigenaar Raymond Hudepohl, 'grootste circulaire pand van Nederland'. Veel in het gebouw, van de houten spanten tot de betonnen vloer en de stalen wanden, is namelijk hergebruikt.

Van discotheek naar metaalbedrijf

Voor ColPro, een bedrijf dat maatwerk-panelen van staal, RVS en aluminium produceert, waren in Vroomshoop de grenzen aan de groei bereikt. Uitbreiding van het weinig duurzame pand zat er niet in, terwijl de huurder het gebouw niet aan eigenaar Raymond Hudepohl van ColPro wilde verkopen. "En ik was niet van plan om tot in lengte van jaren een enorme huursom weg te brengen", zegt de ondernemer. Nieuwbouw was dus het devies, en juist op dat moment werd Hudepohl getipt over de sloop van de voormalige discotheek Harders Plaza in Harderwijk. Daarin zaten voor tachtig ton aan bruikbare houten spanten, die op het punt stonden de verbrandingsoven in te gaan. Of dat niks was voor ColPro, vroeg tipgever Wim Sturris van De Groot Houtbouw zich af. Hudepohl was immers van plan een nieuw bedrijfspand van ongeveer 4.000 vierkante meter te bouwen, terwijl die oude disco een oppervlakte had van 52 bij 84 meter. Het leek bijna voorbestemd, moest de ColPro-baas erkennen.

Doodzonde

Hudepohl wikte en woog. "Ik ben namelijk een staalboer, geen houtboer", zegt hij. De combinatie hout en staal sprak hem daarentegen enorm aan. Haast was echter geboden. "We moesten binnen een week beslissen, want de sloper wilde door. Maar die disco was veertig jaar oud en er was geen bouwtekening meer van te vinden. Uiteindelijk hebben we toch toegehapt, ook omdat circulair bouwen mij enorm aansprak. Al die gebouwen die zo maar worden gesloopt, dat is toch zonde? Zoals het ook doodzonde was geweest als deze vijftien spanten, met een spanwijdte van 52 meter, in de verbrander terecht waren gekomen."

“We hebben momenteel het grootste circulaire pand van Nederland”

Nadat de spanten in acht transporten in Twente waren aangekomen, werd bij Hudepohl het duurzaamheidsvlammetje pas écht aangewakkerd. "Inmiddels is het inderdaad een beetje een prestigestrijd geworden", geeft hij toe. "We hebben momenteel het grootste circulaire pand van Nederland. Dat is toch prachtig?" Het 'circulaire' bleef niet beperkt tot de spanten. Het pand – waarvan de bouw via een livestream prachtig te volgen is – moest toekomstbestendig en op en top duurzaam worden. "Het is de bedoeling dat het nieuwe pand straks nog zeventig jaar meegaat. Ook de provincie was door dat streven bereid om behoorlijk in de subsidiepot te tasten", vertelt Hudepoh.

Niks verlijmd

Hij vervolgt: "We bedachten hoe we dat circulaire nog verder zouden kunnen trekken. Om te beginnen kwamen ook alle bouten en moeren mee vanuit Harderwijk. Niets is dus verlijmd, alles is demontabel, zodat het ooit op een andere manier weer kan worden gebruikt. De betonnen vloer die erin ligt, komt voor het grootste gedeelte van een oude bibliotheek. Ook hergebruikt dus. Voor de productie van de gebogen delen gebruiken we staal dat voor zestig procent gerecycled is. Verder proberen we de Rc-waarde (isolatiewaarde) van het gebouw in de hoogste klasse te krijgen; een betere isolatie bestaat er op dit moment niet. Omdat we een puntdak krijgen, hebben we wat loze ruimte bovenin, waar we eigenlijk niks mee kunnen.

Daar komt straks een bijenkolonie te hangen, waarbij de bijen zich tegoed kunnen doen aan de wijngaard die binnenkort naast het pand wordt aangelegd. Vóór het gebouw komt een wadi, een watergebied waar al ons regenwater rechtstreeks de grond in gaat. En op het dak komen achthonderd zonnepanelen te liggen, zodat de energiekosten van het pand straks op nul uitkomen."Klein minpuntje: ColPro, net als Hudepohl 'geboren' in Vroomshoop, verhuist naar Almelo. "Met pijn in het hart", geeft de eigenaar toe, "maar een puur zakelijke beslissing. Maar laten we niet overdrijven, want feitelijk schuiven we maar negen kilometer op."

Rabo & ColPro

ColPro heeft veel aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en CO₂-reductie. Rabobank heeft ColPro daarom in contact gebracht met Duvast, een bedrijf dat ondernemers adviseert over de energietransitie. Mede dankzij de inspanningen van Duvast kwam ColPro in aanmerking voor de Rabo Groenlening.

Dit artikel verscheen eerder in Rabo &Co, het ledenmagazine van Rabobank dat een podium biedt voor uiteenlopende sociale en maatschappelijke initiatieven waar we via onze leden, klanten en/of medewerkers actief bij betrokken zijn.