Ondernemer van de maand: Vermeulen Catering
Ondernemerschap en dienstverlening zitten bij William Vermeulen in de genen. Maar dat is geen garantie voor succes, weet hij. Samen met zijn team werkt William daarom hard aan zijn bedrijf. Vanuit een duurzame en sociale visie. Vermeulen Catering uit Oosteind is onze Ondernemer van de maand oktober.
Het was bijna onontkoombaar: sinds 1 januari 2022 staat William Vermeulen als vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Wat ooit startte als café groeide via een slagerij en poelierszaak uit naar een full-service cateringbedrijf. De kans om het bedrijf met zo’n 50 werknemers voort te zetten, pakte William weloverwogen aan.
Onvergetelijke momenten
‘Bij ons draait alles om het realiseren van mooie momenten en het blij maken van mensen’, vertelt William. ‘Onvergetelijke momenten van genieten verwezenlijken, noemen we dat. Alles wat we doen, verzorgen we tot in de puntjes. Van een enkele hapjesschaal tot een exclusief evenement. Daar staan we echt voor als team. Samen en als goede mix tussen ouderen en jongeren. Dat vind ik heel belangrijk, die balans tussen ervaring en nieuwe ideeën. Dat geldt ook voor de inbreng en het meedenken van mijn collega’s. Je kunt het niet alleen.’
Social catering
Die overtuiging zie je ook op andere vlakken bij William terug. Toen hij in 2013 in dienst kwam bij zijn ouders Cees en Sissie, was de nieuwe locatie aan de Heistraat net gereed. ‘De grote, gloednieuwe keuken gaf ruimte voor uitbreiding. Ik heb toen mede onze maaltijdentak opgezet. Daarmee leveren we naast ons cateringaanbod koelverse maaltijden bij mensen thuis. Een van onze eerste klanten werkte voor de bezorging samen met een stichting van vrijwilligers. Dat vond ik zo mooi dat ik zelf de Stichting Social Catering in Oosterhout ben gestart. Nu een jaar of tien later bezorgen 45 vrijwilligers onze maaltijden in Waspik, Rijen, Breda en Teteringen. Dat helpt mensen bij het langer thuis blijven, geeft ze een fijn contactmoment met onze vrijwilligers en ontzorgt mantelzorgers. Ik kijk met trots naar hoe al die vrijwilligers samen iets bereiken voor anderen.’
Prachtige trein laten rijden
Zo combineert William zijn ondernemerschap steeds met zijn sociale visie. ‘Dat gaat volgens mij prima samen. Sterker nog: dat moet misschien wel. Natuurlijk zijn het de maaltijden van Vermeulen Catering die we leveren via Social Catering. Maar alleen op deze manier blijven lekkere en gezonde maaltijden voor veel mensen betaalbaar. Bovendien leer ik in beide organisaties en daar word ik als ondernemer sterker van. Ook dat moet: ik mocht op deze prachtige rijdende trein springen en wil die laten doorrijden. En om werkgelegenheid te blijven bieden, moet je blijven ontwikkelen. Als organisatie, als team en als mens. Goed luisteren naar wat mensen en de markt willen en je daarop aanpassen, vind ik daarbij het belangrijkste.’
Duurzaam meebewegen
Dat brengt William dagelijks in de praktijk. ‘Ik zie veel kansen in duurzaam ondernemen. Daar zijn we volop mee bezig, maar wel altijd goed onderbouwd. Want wat is nu écht duurzaam? Daarom doe ik mee aan het Koploperproject in Oosterhout. Daar is een nieuw concept uitgekomen dat we in januari lanceren: Vermeulen Catering Bewuste Keuze. Een assortiment naast ons gebruikelijke assortiment. Zodat klanten ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld plantbased producten. Zo bewegen we mee en zorgen we dat ons bedrijf bestaansrecht houdt. Mijn ouders geloven dat me dat lukt. Ze helpen nog mee, maar laten de bedrijfsvoering helemaal los. Ik mag het doen. Dat vertrouwen doet goed. Ik zie dat ook bij Rabobank, al jaren onze huisbankier. Ik heb een fijn en persoonlijk contact met mijn accountmanager Ralph de Jong. Hij biedt dienstverlening zoals het hoort. En zoals wij het ook doen.’