Man op terras aan huis kijkt op zijn telefoon

Rabo Impactfonds

Met een maatschappelijk of innovatief initiatief een bijdrage leveren in de regio Leiden-Katwijk? Met het Rabo Impactfonds zetten we onze kennis en verbindingskracht in en geven een deel van onze winst terug aan de samenleving. Zo realiseren we samen oplossingen voor de maatschappelijke thema’s Financieel Gezond leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie.

Maatschappelijke initiatieven

Vanuit het Impactfonds ondersteunen we verenigingen en stichtingen die een maatschappelijk project initiëren dat bij voorkeur aansluit bij één van de thema’s. Denk hierbij aan het verduurzamen van het clubgebouw, het vergroenen van het schoolplein of workshops over financiële zelfredzaamheid. En gebruikt jouw club nog wegwerpmaterialen in de kantine? Ook het verduurzamen van clubs met hardcups, petflesverzamelaars of afvalbakken ondersteunen we graag. Verenigingen kunnen hiervoor een aanvraag indienen. Zie hier de voorwaarden & werkwijze.

Innovatieve projecten

Startups & Scale-ups en innovatieve bedrijven zijn door hun innovatiekracht de vernieuwers van de economie. Innovaties komen voor het Rabo Impactfonds in aanmerking als het product, concept of dienst een noviteit biedt op maatschappelijk, economisch, technisch en/of ecologisch gebied en zich in de markt nog niet heeft bewezen. De bijdrage van het Rabo Impactfonds is daadwerkelijk bestemd om bij te dragen aan de realisatie van het idee.

Energiecoöperaties

Energiecoöperaties spelen een belangrijke rol bij het versnellen van de energietransitie. Zij zetten zich in voor het lokaal opwekken van duurzame energie. Vanuit het Rabo Impactfonds ondersteunen we deze coöperaties om projecten sneller van de grond te krijgen. Energiecoöperaties kunnen een donatie aanvragen voor de externe kosten in de oriëntatie- en ontwikkelfase van een project. Bijvoorbeeld voor onderzoek, communicatie, bewonersbijeenkomst en kosten voor het oprichten van een coöperatie die nodig is om te starten met een project.

Collectieve Woonvormen

Samen bouwen en samen leven. Dat kan veel voordelen bieden. Als groep kun je gezamenlijk bepalen hoe je wilt wonen en welke voorzieningen je wilt delen. Je creëert een omgeving waarin jullie omkijken naar elkaar. De officiële benaming voor Samen Zelfbouwen is ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’ (CPO). Dit houdt in dat je met een groep mensen een woonproject realiseert, en van het begin tot het einde betrokken bent bij de ontwikkeling ervan.

CPO-projecten kunnen in de opstartfase een beroep doen op de Ontwikkelbijdrage voor Collectieve Woonvormen. De Ontwikkelbijdrage maakt onderdeel uit van het Rabo Impactfonds. Voordat CPO-plannen definitief zijn, moet er al veel tijd en vaak ook geld geïnvesteerd worden. CPO-projecten kunnen een aanvraag doen voor een tegemoetkoming van maximaal € 5.000 ter compensatie van de opstartkosten. Vind hier meer informatie over de CPO-desk.

Aanvraag indienen

Wellicht komt jouw project of initiatief in aanmerking zodat we samen meer impact kunnen maken. Om te kunnen beoordelen of een aanvraag in aanmerking komt voor een bijdrage, hebben wij een aantal gegevens nodig. Deze gegevens kun je direct invullen in het digitale aanvraagformulier. Zorg voor een korte en bondige beschrijving van de inhoud van de aanvraag. Download de checklist hieronder, vul hem in en voeg deze toe als bijlage bij jouw aanvraag. We zien jouw aanvraag met belangstelling tegemoet.

Meer informatie