‘De horeca is een vluchtige markt. Fijn dat Rabobank dat snapt’

13 mei 2024 13:25

‘In deze straat open ik later een horecazaak’, zei de 12-jarige Geert Blenckers van GJD Horeca & Events jaren geleden. Hij wist op jonge leeftijd al dat ondernemen hem zou lukken. Inmiddels heeft hij samen met compagnon Jeroen van Schijndel zestien horecaformules (ook in ‘die’ straat) op zijn naam staan. Rabobank is al sinds de start betrokken en recent nog bij de financiering van panden en duurzame oplossingen.

OIDS - GJD horeca

Onder GJD Horeca & Events vallen zestien horecaformules en ruim 200 medewerkers, verdeeld over Helmond, Eindhoven, Den Bosch en Breda. ‘Je kunt ons kennen van bekende concepten als Bobby’s Bar, The Wine Bar en De Borrelbar, maar ook van events die wij organiseren. Denk bijvoorbeeld aan de Kasteeltuinconcerten in Helmond’, vertelt Geert Blenckers. Hoe GJD Horeca & Events zo groot is geworden? ‘Nieuwe zaken openen is nooit een doel op zich geweest. Alleen komen er soms kansen voorbij die we simpelweg niet kunnen laten schieten.’

De start

Terug naar dat begin: de 17-jarige Geert start samen met een aantal vrienden Stichting Impact. Ook Jeroen sloot hier later nog bij aan. ‘De Helmondse wethouder van Cultuur had een subsidie van 15.000 euro beschikbaar gesteld om iets te organiseren voor jongeren. Wij wisten daar wel raad mee. Ik weet nog dat ik ruzie maakte met mijn ouders om toestemming te krijgen. Maar dat lukte gelukkig.’ Ook Rabobank had, en heeft nog steeds, het Rabo Coöperatiefonds om maatschappelijke initiatieven verder te helpen. ‘Een festival vóór en dóór jongeren, daar stond de bank helemaal achter.’ Met de gemeente én Rabobank op zak, durfde Geert op zoek te gaan naar nog meer sponsoren. ‘Uiteindelijk hadden we een begroting van 109.000 euro. Het werd een succesvol festival dat nog tien jaar bestaan heeft.’

Jongensdroom

Na de middelbare school pakte Geert door. Hij organiseerde onder andere feestjes in Filmhuis, Plato, Velvet en Bavaria House, en werkte daarnaast zeven dagen in de week in de horeca. Op 23-jarige leeftijd werd zijn jongensdroom werkelijkheid. Hij nam het Muziekcafé in Helmond over. ‘Op een maandagavond na werktijd zat ik daar aan de bar. De eigenaar had er geen zin meer in. Ik zei drie maanden nodig te hebben om het financieel voor elkaar te krijgen. Ondanks de kredietcrisis destijds, had Rabobank opnieuw vertrouwen in mijn plan. Met een deel financiering en een deel eigen middelen nam ik samen met een vriend het café over.

Gouden samenwerking

Twee Helmondse horecazaken verder, komt zijn jeugdvriend Jeroen weer in beeld. Vanaf dan gaat het hard. De twee vinden in elkaar een gouden samenwerking. ‘Jeroen is verantwoordelijk voor personeel en financiën, Geert voor marketing, events en inkoop’, vertelt Peter de Witte, adviseur MKB bij Rabobank. ‘Ze tonen veel lef maar maken weloverwogen keuzes. De eerste zaken in Helmond stonden als een huis. Daarom keken we samen met Geert en Jeroen eind 2016 naar steden buiten Helmond.’

Vluchtige markt

‘De eerste opening buiten Helmond was De Borrelbar in Eindhoven. ‘Natuurlijk kenden we Stratumseind, maar zakelijk gezien niet. Rabobank gaf ons die lokale kennis. Omzet verdien je van donderdag tot en met zaterdag, bijvoorbeeld. Toen de ondernemingskans op Stratumseind voorbijkwam, konden we meteen schakelen. De horeca is een vluchtige markt. Het is fijn dat Rabobank dat snapt.’

Verduurzamen

In de loop van de jaren heeft Rabobank GJD Horeca & Events nog vaker geholpen, onder andere door het aankopen van horecapanden en het regelen van de financiële logistiek rondom pin-transacties. Daarnaast is er veel aandacht voor verduurzaming. ‘Peter hielp ons met de lease van zonnepanelen’, vertelt Geert. En recent leasen we een elektrisch wagenpark. De auto’s en busjes worden opgeladen door eigen opgewekte zonnestroom, afkomstig van zonnepanelen die op ons kantoor liggen.’

Hoe Geert de toekomst ziet? ‘We willen blijven groeien, maar wel binnen de identiteit die we als GJD Horeca & Events nastreven. Dat we drieënhalf jaar onderzoek doen voordat we iets nieuws openen, is voor ons normaal. En dat wil ik ook andere ondernemers meegeven. Zorg dat je vooraf op alles voorbereid bent. Weet waar de behoefte ligt en speel daarop in. Zeker in de horeca, want de concurrentie is groot.’

Adviseur MKB Peter de Witte over GJD Horeca & Events

‘Dit zijn de klanten die ervoor zorgen dat ik met plezier naar mijn werk ga. Geert en Jeroen zien overal kansen en handelen doordacht. Onlangs hebben ze STR’EAT in Eindhoven geopend, een all-day horecaformule. Ik ben ervan overtuigd dat deze plek in het Veemgebouw de nieuwe huiskamer van Strijp-S wordt. In het Veemgebouw zochten ze de samenwerking op met een aantal andere horecaondernemers. Dankzij onze hulp is er een handig en gezamenlijk betalingssysteem. De komende tijd hebben we een gezamenlijke ambitie: hoe gaan we het bedrijf verder verduurzamen? Ik weet zeker dat we grote stappen gaan zetten.’

Het Rabobank Coöperatiefonds

Net als Geert ook maatschappelijk impact maken? Via het Rabobank Coöperatiefonds steunt Rabobank maatschappelijk initiatieven die de regio versterken. Loop jij al langer met een goed idee rond? Kijk dan op www.rabobank.nl/lokale-bank/helmond-peel-noord onder “onze coöperatieve bijdrage” en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen!

Wil je weten wat de adviseurs van Rabobank voor jou kunnen betekenen?

Ondernemers helpen groeien in iedere levensfase, dat is onze ambitie. Wil jij ook toekomstbestendig ondernemen en groeien, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of lease? Voor de regio Helmond Peel Noord kun je contact opnemen met Peter de Witte via 06 11 20 72 00 en peter.de.Witte@rabobank.nl.