Kennismaken met Ellen Verhoeven
De eerste 100 dagen van directeur Ellen Verhoeven van Vallei en Rijn ligt ruim achter haar. Een mooie aanleiding om eens nader met haar kennis te maken. Wie is Ellen Verhoeven? Wat valt haar op in haar aandachtsgebied en wat drijft haar? Half januari valt bij ondernemers het Vallei business-magazines op de mat met boeiende interviews waaronder met Ellen. Veel lees plezier!
“We zijn méér dan een bank én daar ben ik trots op”
Ellen Verhoeven is sinds september directeur Rabobank Vallei en Rijn en directeur Private Banking in Gelderland-Zuid. Het is een prachtig gebied waar van alles gebeurt. In de regio is veel innovatie, vooral op het gebied van voeding en gezondheid en er zijn mooie initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Als Rabobank zien we een rol als verbinder, door maatschappelijke doelen te steunen, maar ook met kennis en ons netwerk.
Ellen Verhoeven (45) begon 25 jaar geleden, direct na het VWO, met haar werk bij Rabobank. ‘Ik ben opgegroeid in Vianen en ging in Nieuwegein naar de middelbare school. Ik had geen idee wat ik daarna wilde studeren. Mijn moeder werkte bij Rabobank en vertelde daar altijd enthousiast over. Ik ben op woensdagavond naar een voorlichting bij de bank gegaan en op maandagochtend, een paar dagen later, begonnen in de waardekamer. Dat is de plek waar de geldmachines worden geteld en gevuld. Ik vond het gelijk heel leuk. Bij Rabobank heb ik vervolgens ook nog de kans gekregen om verder te studeren en heb ik aan de HAN de opleiding commerciële economie afgerond en later mijn master bedrijfskunde (MBA) bij IBO Business School in Leusden gehaald'.
Verhoeven woont met haar partner Richard en hun drie dochters (13, 13 en 16) in De Meern. ‘De meiden hockeyen, dus ik ben in het weekend vaak langs de lijn te vinden. Richard en ik houden van wandelen en we hebben prachtige parken in de buurt van ons huis. Na een drukke dag is het heel ontspannen om even te lopen, het weer maakt ons niet uit. We zijn ook net begonnen met golfen en lopen elk weekend wel een rondje op de baan. Vanuit mijn werk als directeur Private Banking word ik vaak uitgenodigd voor golfevents. Het is dus handig om niet alleen baanpermissie te hebben, maar ook om een aardig balletje te kunnen slaan met klanten en relaties.’
Impact
Aan het begin van haar carrière werkte Verhoeven veelal rondom Utrecht: van de Lopikerwaard tot aan de Randmeren. Afgelopen periode was zij werkzaam in de regio Gelderland-Zuid: een uitgestrekt gebied dat loopt van West Betuwe, Foodvalley tot aan Arnhem-Nijmegen. En nog steeds staat zij als directeur Private Banking opgesteld voor dit gebied. ‘Ik heb in al die jaren veel verschillende rollen gehad en op die manier de bank goed leren kennen. Ik voel me vooral thuis bij Rabobank, omdat we het bankieren combineren met het maken van maatschappelijke impact. We zijn méér dan alleen een bank. Natuurlijk hebben we leningen, financieringen, hypotheken en andere bankproducten, maar we ondersteunen via ons Stimuleringsfonds ook lokale maatschappelijke projecten, delen kennis en ons netwerk. Rabobank staat midden in de samenleving.’
Eerste indruk
Verhoeven is enthousiast over eerste drie maanden in haar nieuwe rol. ‘Het is natuurlijk een prachtig leefgebied met mooie kernen als Veenendaal, Ede, Bennekom, Rhenen en Wageningen en Achterberg, waar van alles gebeurt. Ik had vooraf een plan gemaakt wat ik wilde doen in die eerste periode en daar heb ik me aan gehouden. Mijn doel was vooral om mensen te ontmoeten en om te kijken welke projecten en initiatieven er zijn in de regio. Er zijn hier ongelofelijk veel prachtige, impactvolle initiatieven waar we als Rabobank een bijdrage aan kunnen leveren. Ik heb heel veel mensen gesproken, ben op bezoek geweest bij klanten en heb events bezocht.
Wat mij vooral opviel, is de hechte ondernemersgroep. De ondernemers hier hebben een no-nonsense mentaliteit en een sterke geest van samenwerking. Ze denken in mogelijkheden en innovatie, en met elkaar krijgen ze de zaken voor elkaar. Dit maakt deze regio tot een uitstekende plek voor een coöperatieve bank zoals Rabobank.’ Aan het einde van het jaar is het in het bijzonder tijd voor waardering van ondernemers en om hen in het zonnetje te zetten. ‘Zo mocht ik bij het Business Event Veenendaal, afgelopen november, de Rabo Publiekprijs uitreiken. Dit mooie evenement zet ondernemers in de spotlights en geeft terechte waardering voor het ondernemerschap dat hier plaatsvindt. Daarnaast biedt het event een prachtig netwerkplatform waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en zaken kunnen doen. Ook de komende drie jaar dragen we graag daaraan bij als hoofdsponsor’.
Ontmoeten
‘Vallei en Rijn is het Rotterdam van de Veluwe’, zegt Verhoeven. ‘Ik had het al gehoord, maar nu ook ervaren. De mentaliteit is er een van mouwen opstropen en hard werken. In de regio is veel innovatie, vooral op het gebied van voeding en gezondheid en er zijn mooie initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Mensen weten elkaar te vinden en werken regelmatig samen. De verbinding is groot. Als directeur in de regio Vallei en Rijn hoop ik vooral die samenhang te versterken in het gebied. Ik zou het fijn vinden als iedereen mij weet te vinden. Gelukkig doe ik het niet alleen, de medewerkers, ledenraad en Raad van Commissarissen spelen ook een belangrijke rol. We binden door maatschappelijke doelen te steunen, maar ook met kennis en ons netwerk. We zijn meer dan een bank en daar ben ik trots op.
Stimuleringsfonds
‘We hebben ons coöperatief dividend en via het stimuleringsfonds kunnen verenigingen en stichtingen een aanvraag doen’, aldus Verhoeven. ‘We kijken samen met de ledenraad op welke projecten we impact kunnen maken. Dat zijn vooral initiatieven op het gebied van voedsel, de energietransitie en financieel gezond leven. We hebben bijvoorbeeld bijgedragen aan de verduurzaming van de Veense korenmolen in Veenendaal die binnenkort wordt geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. In Bennekom kan stichting Kinderdorp het stroomnetwerk vervangen en in Ede hebben we een bijdrage geleverd aan het Edese taalcafé van Meet-inn. In Rhenen steunen we stichting Fonkel, een organisatie die een dagje uit regelt voor kinderen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Elk jaar hebben we 175.000 euro beschikbaar via ons stimuleringsfonds. De ledenraad, die wij als coöperatieve bank hebben, bepaalt welke projecten een bijdrage ontvangen.
Foodvalley
De regio Vallei en Rijn heeft de unieke combinatie van agri, gezondheid en energie. ‘Als we dat beter met elkaar weten te verbinden, zal dat leiden tot meer innovatie en meer economische dynamiek’, meent Verhoeven. Het is ook een van de conclusies in het Lifeport rapport. ‘Die conclusies kloppen met mijn bevindingen van de afgelopen maanden’, zegt Verhoeven. ‘Er is veel kennis en innovatie en er zijn mooie platforms, daar kunnen we mee verder bouwen om de economie een boost te geven. We wonen op een unieke plek in de regio. Mensen onderschatten nog wel eens hoeveel hier speelt en leeft. Er wordt vaak gekeken naar grote steden, maar wij doen daar niet voor onder. Ik merk dat mensen hier heel terecht trots zijn op wat er allemaal gebeurt.' 'Foodvalley is een mooie en unieke plek met een sterke basis voor economische groei en innovatie. De leefbaarheid is goed, de natuur prachtig en het is een fijne regio om te verblijven. Dat moet ook zo blijven, dus investeringen in duurzaamheid zijn cruciaal. Ook moeten we blijven investeren om het economisch potentieel volledig te benutten. Wij dragen daar als Rabobank graag een steentje aan bij. Ik heb er zin in'.
Lees hier het interview met het Lifeport artikel is te lezen op pagina 8-11