Duurzame missie van De Kas wordt beloond

7 oktober 2024 16:50

In 2018 namen Jos Timmer en Wim de Beer restaurant De Kas over van Gert Jan Hageman. Zes jaar later mogen ze zich niet alleen eigenaar van het sterrenrestaurant noemen, maar ook van het pand zelf.

De Kas - Kring MRA

Jos Timmer en Wim de Beer maakten in 2018 de overstap van RIJKS naar restaurant De Kas in Watergraafsmeer. Een jaar later namen ze het restaurant – een van de eerste farm-to-table restaurants ter wereld - over van oprichter Gert Jan Hageman.

“De basis van De Kas is sinds de oprichting altijd hetzelfde gebleven,” zegt Jos. “Onze gerechten bestaan voor het grootste gedeelte uit groenten, die we zelf kweken in onze kas, de tuin en op ons land in de Beemster.”

Wat in de bijna 25 jaar dat het restaurant bestaat ook nooit veranderd is, is de focus op duurzaamheid. Die leverde het restaurant naast een rode ook een groene Michelin-ster op.

“‘We vragen ons bij elke beslissing af of het klopt met onze visie’”

Reststromen uit de tuin

“Dat zie je vooral terug in onze gerechten,” zegt Timmer. “Alles is lokaal en van het seizoen. Maar we willen ook zo duurzaam mogelijk met ons personeel omgaan:

onder andere door op hun uren te letten en te zorgen voor vegetarisch en gezond personeelseten, een fijne werksfeer en een goed salaris.

Voor de bedrijfskleding hebben we een samenwerking met MUD. Zij maken circulaire jeans. We vragen ons bij elke beslissing af of het klopt met onze visie. Is het papier van de menukaarten bijvoorbeeld wel milieuvriendelijk? En onze kombucha’s en sappen maken we van reststromen uit de tuin. We gooien niets weg. Alles wat niet gegeten wordt, dient als compost voor het land.”

Duurzame koploper

Hoewel vooral in de grote steden steeds meer horecabedrijven duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, is restaurant De Kas echt een koploper. Ze hebben een paar maanden geleden nog 36 extra zonnepanelen laten plaatsen. Als je steeds investeert in de verduurzaming van je bedrijfspand, is het uiteindelijk natuurlijk wel het fijnst en slimst om dat pand ook te bezitten in plaats van te huren. En dat doen Jos en Wim nu ook. Timmer: “Deze week hebben we de koopakte getekend, een mooi moment. We hebben de overname kunnen realiseren door de impactlening van Rabobank - een zakelijke lening waarbij je een flinke rentekorting krijgt als je vooruitstrevend bent op het gebied van duurzaamheid. Het is een soort beloning voor de missie die in ons DNA zit. De focus op duurzaamheid heeft ons dus echt voordeel opgeleverd. Wij zijn daar heel blij mee.”

De wereld een stukje mooier maken

De impactlening van Rabobank - dé transitiebankier - is de ultieme stimulans voor bedrijven om verregaand te verduurzamen. Om in aanmerking te komen voor de impactlening moet je koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. “Dat is De Kas absoluut,” aldus relatiemanager Arnold de Haan, die vanuit Rabobank betrokken was bij de overname van het pand. “Jos en Wim zijn enthousiaste ondernemers met een enorme passie voor hun werk én voor duurzaamheid. Ze hebben een prachtig bedrijf opgezet vanuit hun eigen intrinsieke motivatie om de wereld een stukje mooier te maken. Bedrijfsmatig doen ze het ook heel goed.”

Een voorbeeldproject

Financieringsspecialist Floris Heesters van HELDER Groep begeleidde de koop van het bedrijfspand. Hij kwam daarvoor in eerste instantie terecht bij de Intermediair Desk, binnen Rabobank het centrale punt waar intermediairs financieringsaanvragen voor ondernemers neerleggen. “De samenwerking met Rabobank verliep heel soepel,” zegt hij.

Reinier Vriens van de Intermediair Desk vond de samenwerking ook heel prettig. “We konden snel leveren doordat we een compleet en kwalitatief hoogstaand kredietmemorandum kregen van Floris,” zegt hij. Hierin zat onder andere een uitgebreide bedrijfsanalyse en werd de visie van De Kas uitgelegd.”

In ieder opzicht puur

“Jos en Wim hebben een bezetting van meer dan 90 procent, dat zie je niet vaak in de horeca,” aldus Floris Heesters. “Ze blijven optimaliseren, hebben bijvoorbeeld meer ingezet op de lunch. Met hun prijzen zitten ze aan de onderkant van het spectrum voor Michelinrestaurants, omdat ze willen dat iedereen van hun gerechten en de gezelligheid kan genieten, zonder het exclusief te maken. Ze zijn in ieder opzicht heel puur.”

Met de Rabo Impactlening geven wij een rentekorting aan bedrijven en organisaties die ondernemen met een duurzame of maatschappelijke impact. De eerste stap is de aanvraag van een zakelijke lening. Deze kun je online aanvragen tot€ 1 miljoen. Wil je meer lenen? Maak dan een afspraak met je relatiemanager, bijvoorbeeld met Arnold de Haan, in de Metropoolregio Amsterdam.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om samen te werken via de Intermediairsdesk? Bel 088 724 61 17 of stuur een mail naar intermediairdesk.bedrijven@rabobank.nl.