Dialoog over de economie en brede welvaart in Duin- en Bollenstreek
De economische groei in Bollenstreek blijft fors achter bij de gemiddelde groei in Nederland. En dat is zorgelijk, stelt Rabobank-directeur Ferry Huurman. “Er is voor de Bollenstreek werk aan de winkel.”
Om de krachten van alle betrokken partijen te bundelen, organiseerde Rabobank onlangs de dialoogsessie ‘Economische vitaliteit en brede welvaart in de Duin- en Bollenstreek’. Onder de veertig aanwezigen waren vertegenwoordigers van gemeenten, onderwijs en het bedrijfsleven.
“Uit onderzoek van RaboResearch blijkt dat de regio Leiden-Bollenstreek een stuk minder hard groeit dan de rest van Nederland”, zegt Ferry Huurman, directeur coöperatieve Rabobank Bollenstreek. “Als je 1995 als ijkpunt neemt, dan bleef in 2020 de groei van de economie 36 procent achter bij de gemiddelde groei in Nederland. De Bollenstreek dreigt een economisch zorgenkind te worden. Om het tij te keren zal er nagedacht moeten worden over nieuwe economische clusters, over hoe je nieuwe bedrijvigheid creëert en hoe je ervoor zorgt dat onderwijsinstellingen de mensen afleveren die in de Bollenstreek nodig zijn.”
Maar economische vitaliteit is niet het enige wat telt, benadrukt Huurman. “In samenwerking met de universiteit Utrecht hebben wij als Rabobank de Brede Welvaartsindicator ontwikkeld. Onder brede welvaart verstaan we alles wat mensen van waarde vinden. Dat gaat verder dan economische groei. Dan gaat het óók over zaken als gezondheid, veiligheid, milieu, welzijn, sociale contacten en huisvesting. Het gaat dus om het algehele welbevinden van mensen.” En juist op die brede welvaart scoort de Duin- en Bollenstreek hoog, constateert hij. “Je ziet hoge scores op baanzekerheid, inkomen, gezondheid, sociale contacten en veiligheid. De regio scoort juist lager op tevredenheid met huisvesting, milieukwaliteit en maatschappelijke betrokkenheid. Dat zijn dan ook onderwerpen die aandacht verdienen.”
“Kort samengevat kun je vaststellen dat de economische groei in Leiden-Bollenstreek achterblijft, maar de brede welvaart in deze regio relatief hoog is. Daarnaast zie je dat de regio bovengemiddeld scoort op woon- en leefklimaat. Dit is misschien dus wel de unieke groene en mooie tussenruimte die grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag missen en waarvan je kunt profiteren.”
“We zagen tijdens deze dialoogsessie een grote betrokkenheid bij de deelnemers”, besluit Huurman. “De kennis en ambitie is aanwezig. Waar het nu vooral om gaat is het maken van keuzes. De vervolgstap is dat door RaboResearch een grondige analyse wordt gemaakt van alle input die door de deelnemers aan deze dialoogsessie is geleverd. Dit zal resulteren in een uitgebreide publicatie, die hopelijk gaat helpen om die keuzes te maken. Van waaruit we gezamenlijk concrete vervolgstappen kunnen gaan zetten om de economische vitaliteit en brede welvaart in de Duin- en Bollenstreek te versterken.”