Van een moeilijke periode naar hockeyen op Olympisch niveau
Een jaar geleden stond Hockeyclub (HC) Eindhoven op het punt om te verdwijnen toen het voormalige bestuur de noodklok luidde. De oorzaak: een tekort aan vrijwilligers en een gebrek aan nieuwe bestuursleden. Een kersvers bestuur nam het takenpakket over en sloeg tijdens de algemene ledenvergadering spijkers met koppen: er komen nieuwe velden. Met behulp van Rabobank.
‘Mijn dochter zei: ‘pap, nu ben ik eindelijk oud genoeg om mee te doen aan het AB Toernooi van de club, en dan houdt de club op met bestaan’. Dat liet ik niet gebeuren’, blikt Paul Manders terug. Ruim een jaar geleden leek HC Eindhoven het loodje te leggen, maar dankzij het aantreden van een nieuw bestuur en de vastberadenheid van Paul, liggen er twee spiksplinternieuwe, knalblauwe velden. ‘Een mooi uithangbord voor de club met een nieuwe uitstraling. Bovenaan onze lijst stond het realiseren van een nieuw veld 2, maar ook de toplaag van veld 1, het waterveld, verkeerde inmiddels in slechte staat.’
Toen het bestuur tijdens de algemene ledenvergadering de knoop moest doorhakken over de vernieuwing van de velden, keken ze niet alleen naar de huidige behoeften, maar ook naar de toekomst van de hockeysport. ‘De Internationale Hockey Federatie (FIH) wil in de toekomst af van watervelden’, legt Manders uit. ‘Landen met watergebrek kunnen niet investeren in watervelden en dus niet op internationaal niveau spelen.’
Gouden ondergrond
HC Eindhoven koos voor de innovatieve mat van Polytan International, dezelfde mat waarop de Nederlandse hockeymannen- en vrouwen op de Olympische Spelen in Parijs een gouden plak behaalden. Het bijzondere aan dit ‘dry’ veld is dat er geen water nodig is om het veld optimaal bespeelbaar te maken. ‘Het veld is echt uniek’, zegt Paul trots. ‘In Nederland zijn wij de eerste club met dit innovatieve waterloze veld en wereldwijd zijn we de eerste waar van dit nieuwe type veld zowel een ‘dry-’ als een watervariant direct naast elkaar liggen.’
Enorme waterbesparing
Niet alleen een innovatieve keuze, maar ook een duurzame. Voorheen verbruikte het waterveld tot wel 14.000 liter drinkwater per wedstrijd. Met de nieuwe toplaag wordt dit gereduceerd tot maximaal twee sproeibeurten van 3.500 liter per dag. ‘Een enorme besparing’, benadrukt Paul. ‘En daar voelen wij niet eens zoveel van, want de waterkosten worden door de gemeente gedragen. Maar in het kader van duurzaamheid en ons steentje bijdragen aan de gemeenschap, is dit een verantwoorde keuze’.
Een keuze die dankzij de financiering van Rabobank kon worden bewerkstelligd. In juni verliep het eerste contact en drie maanden later kleurt het Olympisch blauw vanuit het HC Eindhoven-clubhuis: ‘Als rasechte Eindhovenaar vind ik het geweldig dat we zo’n innovatief project in zo’n korte termijn hier hebben kunnen realiseren’, zegt Maarten Klik, adviseur MKB in de regio Eindhoven namens Rabobank. ‘Het geeft me een extra gevoel van voldoening om niet alleen als adviseur betrokken te zijn, maar ook als iemand die hier vandaan komt en de stad goed kent. Vanuit Rabobank hechten we veel waarde aan de toekomstbestendigheid van lokale verenigingen. Om HC Eindhoven zo’n grote stap vooruit te zien zetten, is fantastisch. Hiermee tonen we aan dat we als stad niet alleen meedoen, maar ook vooruitlopen op het gebied van sportieve en duurzame innovatie.’
De nauwe samenwerking met Rabobank en de inzet van Paul zelf maakten het mogelijk om alles op korte termijn te realiseren. Vanwege een unieke privésituatie kon Paul een jaar lang bijna fulltime als voorzitter van HC Eindhoven werken. ‘Ik ben Rabobank ontzettend dankbaar voor hun steun’, zegt Paul. ‘Zonder hun hulp hadden deze velden er niet gelegen. Hierdoor hebben we de uitstraling die we verdienen. Rabobank hielp ons niet alleen met de financiering, maar dacht ook actief mee over de best passende oplossingen. Het is geweldig om zo’n betrokken partner te hebben die echt begrijpt wat je nodig hebt.’
Wil jij toekomstbestendig ondernemen & groeien?
Neem dan contact op met Maarten Klik, adviseur MKB in regio Eindhoven, via maarten.klik@rabobank.nl of 06-29584184.