Melkveehouders & bouwers Groene Hart in dialoog over biobased bouwen
Biobased bouwen biedt mogelijk kansen voor de toekomst van melkveehouderij én woningbouw in het Groene Hart. Om te onderzoeken of de teelt van vezelgewassen een nieuw perspectief voor boeren kan bieden als duurzame grondstof voor de bouwsector, organiseerden de Economic Development Board Alphen (EDBA) en Rabobank de dialoogbijeenkomst ‘Biobased Bouwen’.
Bij deze nieuwe duurzame manier van bouwen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen, zoals hout, hennep, vlas en olifantengras. Allemaal producten die ecologisch verantwoord kunnen worden geteeld”, zegt Wim Nobel, directeur coöperatieve Rabobank Groene Hart Noord. “Als boeren vezelgewassen gaan telen, kunnen die verwerkt worden tot isolatie- of plaatmateriaal voor huizen en gebouwen. Daarmee wordt een belangrijke impuls gegeven aan een duurzame landbouw én aan duurzaam bouwen.
Opzetten van een vezelteelt
EDBA-voorzitter Frank Ponsioen vertelt dat voor de regio Alphen een economische agenda voor de komende vijf tot tien jaar is opgesteld. “Eén van de zaken waarnaar we kijken, is de ontwikkeling van biobased bouwen en het opzetten van een vezelteelt. Willen we dat in deze regio? En als we dat willen, hoe kunnen boeren en bouwers elkaar daarin versterken? En wat zijn daarbij dan de uitdagingen? Het doel van deze bijeenkomst was om daarover met elkaar in gesprek te gaan en te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor dit duurzame alternatief in het Groene Hart.”
Veel kansen
Biobased bouwen begint inmiddels in een stroomversnelling te komen, constateert Ponsioen. “Op diverse plekken in Nederland wordt al op deze manier gebouwd. En in diverse regio’s van het land zijn al succesvolle ketens van boeren, industrie en bouwbedrijven opgezet. Die ketens zijn belangrijk. Want je kunt wel boeren verleiden om vezelgewassen te gaan verbouwen, maar er moet ook een markt zijn.” De dialoogbijeenkomst maakte volgens Rabobank-directeur Nobel in ieder geval veel energie los. “ De veertig aanwezigen vanuit bouwbedrijven, agrariërs, woningcorporaties, verwerkers en architecten zagen veel kansen. Zoals een nieuwe groeimarkt en een nieuw perspectief voor de boeren. Een sterkere positie voor boeren door korte productieketens. En een kans voor architecten en bouwbedrijven om te kunnen voldoen aan de CO2-doelstellingen.”
Interesse in een vervolggesprek
Toch bleven de deelnemers ook met een aantal vragen te zitten”, zegt Ponsioen. "Zoals: kan de teelt van vezelgewassen op een rendabele manier? Kunnen vezelgewassen wel verbouwd worden in het natte veenweidegebied van het Groene Hart? En als er wordt omgeschakeld, wat zijn dan de gevolgen voor het ecosysteem? Dat zijn vragen die in een vervolggesprek zeker aan de orde zullen komen.” Nobel merkte dat er in ieder geval voldoende commitment en vertrouwen is om dat vervolggesprek aan te gaan. Een vervolgsessie zal om die reden na de zomer gepland worden. “Mocht je dit lezen en hieraan willen deelnemen, meld je dan bij de EDBA via het e-mail adres info@edbalphen.nl. Iedereen die een bijdrage wil leveren, is van harte welkom.”