Strijd mee voor gelijke kansen voor kinderen en jongeren
Ieder kind verdient dezelfde kansen. Maar de verschillen in Nederland zijn nu nog groot. Daarom is Stichting Coöperatiekring Midden-Nederland gelanceerd. Een geefkring die strijdt voor kansengelijkheid voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen tot 25 jaar in Midden-Nederland. Spreekt dit je aan? Je kunt hieraan deelnemen!
In Nederland leeft 1 op de 10 jongeren in armoede. Een probleem dat Haye Jaarsma, voorzitter van Stichting Coöperatiekring Midden-Nederland, graag wil helpen oplossen. “Kansenongelijkheid is een hot topic in de politiek. En terecht, want die kloof tussen mensen neemt alleen maar toe in ons land. Steeds meer kinderen en jongeren worden beperkt in hun ontwikkeling door hun achtergrond, thuissituatie of financiën. Dat moét anders.” Daarom is Stichting Coöperatiekring Midden-Nederland in het leven geroepen door lokale kartrekkers. “Wij zijn een groep gelijkgestemden die erin geloven dat we samen kunnen zorgen voor een beter toekomstperspectief voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen tot 25 jaar in de regio Midden-Nederland.”
Rechtstreeks naar het doel
Leermiddelen voor jongeren uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen. Huiswerkbegeleiding voor kinderen met een taal- of leerachterstand. En coaching voor ouders om de betrokkenheid bij het onderwijs van hun kind te vergroten. Het is een greep uit de projecten die de Coöperatiekring wil steunen. Alleen zijn daar wel gulle gevers voor nodig. “Deelnemen aan de geefkring kan met een donatie vanaf € 1.000,--. Dit geld gaat één op één naar de projecten die bijdragen aan de bevordering van gelijke kansen. We hebben het geluk dat Rabobank ons financieel steunt en we de donaties nu niet voor bijzaken hoeven te gebruiken.”
Gift met betekenis
De geefkring onderscheidt zich van de meeste andere liefdadigheidsinstellingen door de directe betrokkenheid van de deelnemers. Jaarsma: “Als deelnemer van de Coöperatiekring heb je een totaal andere ervaring dan wanneer je geld stort op de rekening van een goed doel. Wij komen een paar keer per jaar bij elkaar, kiezen samen welke projecten we willen steunen en krijgen een terugkoppeling over de resultaten van het project. Je donatie heeft zo veel meer betekenis dan als je alleen geld overmaakt. En je ontmoet ook nog eens gelijkstemden.”
Een welkom zetje
Toen Haye Jaarsma over de Coöperatiekring hoorde, was hij meteen om. “Ik dacht: hier wil ik mij voor inzetten. Dat komt denk ik door mijn jeugd. Het ene moment was alles mogelijk, het volgende moment bijna niets, onder meer omdat mijn ouders failliet gingen. We zijn heel vaak verhuisd. Ik heb op vijf basisscholen en twee middelbare scholen gezeten. Als ik nieuwe vriendjes had, gingen we weer weg. Het gevoel hebben dat je nergens écht bij hoort, zoiets vormt je. Ik had het geluk dat een aantal mensen in mijn omgeving mij een zetje gaven waardoor mijn zelfvertrouwen groeide. Lang niet iedereen heeft dat geluk.”
Dromen verwezenlijken
Is kansenongelijkheid een onderwerp dat jou ook raakt? Dan roept de bevlogen voorzitter je op om lid te worden van deze geefkring. “Onze droom is dat we over een paar jaar minimaal vijftig deelnemers hebben, want dan kunnen we écht impact maken. Ik kijk ernaar uit dat we over een tijdje op de projecten terugkijken en tevreden zijn over wat we voor elkaar hebben gekregen. Kansenongelijkheid in het hele land oplossen is te ambitieus, maar we kunnen wél het verschil maken voor jongeren in Midden-Nederland. En dat is ook iets om heel trots op te zijn.”
Gaat dit onderwerp jou aan het hart? En draag je hieraan graag financieel bij?
Meld je dan aan op de website: Coöperatiekring Midden-Nederland
Rabobank faciliteert de zelfstandig opererende stichting in de opstartfase. Iedereen kan deelnemen aan de kring, ook betrokkenen die geen klant van Rabobank zijn.
Coöperatiekring Midden-Nederland is een onafhankelijke stichting met een ANBI-status. Donaties kunnen afgetrokken worden in de aangifte inkomstenbelasting.