Groene krachtpatser vindt weg naar supermarkt
De Nederlandse consument vindt vanaf 2025 vriesverse edamame bonen van eigen bodem in de ruim 700 winkels van Jumbo in Nederland en België. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen de supermarktketen en Nederlandse boeren. Het partnerschap startte eind september en komt voor vanuit Plant Protein Forward, een initiatief van Foodvalley NL, Rabobank en het Interprovinciaal Eiwitoverleg.
Nieuw perspectief
Plant Protein Forward biedt een nieuw perspectief voor agrariërs en draagt bij aan de doelstelling van de Nationale Eiwitstrategie om Nederland meer eiwit-zelfvoorzienend te maken. Het programma focust op keteninitiatieven waar agrariërs centraal staan, waaronder agrariërs die hun eigen geteelde grondstoffen zoals lupine, veldboon of soja verwerken tot ingrediënten of eindproducten. Wietske Eilander, business development manager, geeft aan: ‘De uitbreiding van eiwitteelt op Nederlandse bodem sluit naadloos aan bij Rabobank’s visie op de agrofoodsector in 2024. Initiatieven zoals Plant Protein Forward spelen een cruciale rol in het opbouwen van een sterkte en transparante keten die agrariërs een goed verdienmodel bieden.
Mogelijkheid van grotere oogst
Nederland is een uitstekende plek om bepaalde varianten van de sojaboon te telen, blijkt uit het onlangs gepresenteerde rapport ‘Proeftuin Dutch Edamame’. Hierin staan ervaringen met verschillende edamame-rassen en teeltomstandigheden. Dankzij de samenwerking met Jumbo – die zowel goede afzet als een eerlijke prijs garandeert – krijgen Nederlandse telers van edamame straks meer financiële stabiliteit. Daardoor kunnen ze investeren in technologie en landbouwpraktijken om hun oogst verder te vergroten en de verschillen in opbrengst uit hun velden te verkleinen.
Biodiverse en vruchtbare velden
“De edamame boon die ik verbouw, kan al in september worden geoogst”, vertelt akkerbouwer Harry Schreuder, één van de Flevolandse ketenpartners die meewerkten aan het rapport. “Dat past goed in mijn bouwplan. Bovendien maakt edamame dit bouwplan duurzamer.” De boon is namelijk een ‘vlinderbloemig gewas’, legt hij uit. “Hiermee vergroot ik de biodiversiteit. Daarnaast bindt het gewas stikstof en dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid. Dankzij edamame heb ik minder kunstmest nodig, ook voor andere gewassen die ik later op hetzelfde perceel teel, zoals aardappelen, uien, tarwe, suikerbiet en peterselie.”
Meerwaarde via ketenversterker Het officiële startsein voor de samenwerking tussen Jumbo en Nederlandse edamame telers klonk eind september op Schreuders boerderij. Ook Wouter Staal was daarbij aanwezig. Deze duurzaamheidsadviseur speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van die samenwerking. “Via Plant Protein Forward zet ik me als ‘ketenversterker’ in om edamame-boeren – op hun verzoek – te helpen de afzet van hun sojaboon te vergroten. Mijn ervaring met food retail en de verduurzaming van bedrijfsketens vulde de kennis van telers als Harry naadloos aan. Zo lukte het ons om de meerwaarde van de Nederlandse edamame boon heel tastbaar te maken voor Jumbo.”
Ook lupine- en veldbonenmeel
Plant Protein Forward en Rabobank wil boeren de komende jaren blijven ondersteunen. Zowel bij hun opschaling en professionalisering als bij het stimuleren van hun afzetmarkt. Daarbij gaat het niet alleen om de Nederlandse edamame-keten, maar ook om minstens vijf andere eiwitrijke gewassen. Ketenversterkers zijn hiermee aan de slag om grote Nederlandse afnemers ook te interesseren in lupine- en veldbonenmeel van eigen bodem. Plant Protein Forward hoopt dat het edamame-voorbeeld daarbij navolging krijgt; dat iedereen ook in die ketens commercie en duurzaamheid hand in hand laat gaan.
Meer weten over Plant Protein Forward en de rol van Rabobank in de eiwittransitie? Neem contact op met Wietske Eilander- van Dijk via e-mail wietske.eilander@rabobank.nl.