Restwarmte als energiebron voor zwembad in Leimuiden

13 februari 2024 11:50

Zwembad de Kleine Oase in Leimuiden ziet een mooie verduurzamingskans. De restwarmte van bedrijventerrein Drechthoek voldoet misschien wel aan de energiebehoefte voor het hele zwembad. Is het mogelijk om die energie naar het zwembad te halen? Met een donatie van 10.000 euro vanuit het Rabo Impactfonds kan dit worden onderzocht.

Zwembad

Veel bedrijven op Drechthoek produceren restwarmte. Door machines die gekoeld worden bijvoorbeeld, of door airco’s die hele ruimtes koelen. ‘Dat zijn in feite kachels die nu de buitenlucht verwarmen’, vertelt Jaap Tanis. Als technisch commissielid en bestuurslid van Stichting Vrienden van de Kleine Oase is hij al sinds 1995 betrokken bij het zwembad. Energie is daarbij altijd een belangrijk vraagstuk. Toen een ondernemer van Drechthoek zijn restwarmte aanbood aan het zwembad, zag Tanis daar snel de mogelijkheden van in.

Rabobank helpt al jaren

‘Een zwembad is een energieslurper’, aldus Tanis. ‘We doen daarom ons best om het gasverbruik te temperen. Daarin hebben we ook al mooie stappen gemaakt, steeds met steun van Rabobank. Zo konden we 75 zonnepanelen plaatsen, goed voor een derde van onze elektrabehoefte. Ook de plaatsing van afdekdekens over de zwembaden zorgde voor een grote besparing. Sinds 1995 is ons gasverbruik gehalveerd. De inzet van restwarmte van het bedrijventerrein is misschien wel de laatste stap die nodig is om helemaal van het gas af te komen.’

Voordelen voor iedereen

Helemaal van het gas af, dat zou de toekomstbestendigheid van de Kleine Oase bijzonder ten goede komen. Maar ook op andere manieren levert het plan voordelen op. Voor de bedrijven op Drechthoek, die graag verduurzamen en dit vanuit de overheid ook steeds meer verplicht zijn. Maar ook voor een nog te bouwen zorgcentrum naast het zwembad, dat buiten het seizoen van de energie zou kunnen profiteren. En natuurlijk voor de energietransitie en het klimaat in het algemeen. Zelfs de bezoekers van het zwembad zullen profiteren, schat Tanis in. Met een beetje geluk kan de temperatuur van het badwater namelijk een paar graadjes omhoog.

Haken en ogen onderzoeken

Of en hoever de gaskraan van het zwembad dicht kan, dat moet eerst worden onderzocht. ‘Er zitten veel haken en ogen aan zo’n plan. Allereerst zijn er de technische haalbaarheid en het kostenplaatje. Maar ook juridisch zijn er uitdagingen. De leiding naar het bedrijventerrein kruist namelijk de grond van derden.’ Het Rabo Impactfonds doneert 10.000 euro om te onderzoeken of het plan realiseerbaar is. ‘We zijn erg blij met deze mooie donatie. Hiermee kunnen we snel een aantal adviseurs aan het werk zetten. Hopelijk ligt er dan rond de zomer een positief advies, waarmee we deze verduurzamingsslag kunnen maken.’

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die we vanuit Rabobank ondersteunen: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. Stichting Vrienden van de Kleine Oase ontvangt vanuit het Rabo Impactfonds een donatie van 10.000 euro.

Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op www.rabo.nl/lh/impactfonds.