Verduurzamen Vereniging van Eigenaren
Als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren (#VvE) en je wilt graag verduurzamen. Hoe pak je dat aan? Hoe gaat het proces en voor welke maatregelen ga je als VvE kiezen? Je hebt immers te maken met de besluitvorming van de leden, een onderzoek naar de verduurzamingsmogelijkheden voor de situatie, het onderhoud en natuurlijk de financiering.
Samen met DVvE, Nationaal Warmtefonds, Energiefonds Utrecht en Zon op Hoogland organiseerden we medio mei een informatieavond. Er is veel mogelijk en er zijn ook een hoop regelingen. Zo kan DVvE helpen in de begeleiding, Warmtefonds/ Energiefonds met de financiering van de VvE en Rabobank met een eventuele persoonlijke financiering (hypotheek). Energiecoöperatie Zon op Hoogland richtte zich specifiek op de mogelijke rol van een energiecoöperatie bij een initiatief om een VvE te verduurzamen.
Hoe gaat het proces en voor welke maatregelen ga je als VvE kiezen?
In de provincie Utrecht is het adviespunt VvE. Het adviespunt helpt VvE's op weg naar Verduurzaming en biedt in de provincie gratis ondersteuning aan Verenigingen van Eigenaren (VvE's) die hun appartementencomplex willen verduurzamen, in lijn met het klimaatakkoord. Maar ook in omliggende gebieden zijn vergelijkbare initiatieven. De lokale gemeente kan je soms ook op weg helpen. Via deze partijen krijg je een goed overzicht van de te doorlopen stappen en kun je ook procesbegeleiding inhuren.
Hoe ga je de verduurzaming betalen?
Een goed Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) is natuurlijk een fijne start en wellicht is daarmee al een mogelijkheid tot het betalen van de verduurzamingskosten. Of willen en kunnen de leden direct zelf bijleggen.
Wanneer er niet genoeg geld binnen de VvE is om te gaan verduurzamen, is het mogelijk om een financiering aan te vragen. Zo betaal je de (grote) investering tijdens de looptijd van de lening terug. Rabobank investeert in het Nationaal Warmtefonds. De financiering kan daarmee tegen gunstigere tarieven worden afgesloten. Met de quickscan krijg je snel een inzicht: VvE Energiebespaarlening - Warmtefonds. En passen de plannen van de VvE niet binnen de voorwaarden? Dan is er wellicht nog een lokaal fonds, zoals Energiefonds Utrecht, dat kan bijspringen. Daarnaast zijn er vanuit de overheid nog de nodige subsidieregelingen beschikbaar.
Energie met de buurt opwekken en de opbrengsten delen
Ook is het mogelijk om aan te sluiten bij een lokaal energie initiatief of om dat zelf op te starten. Dat kan via een energiecoöperatie. Dan kan het gaan om het delen van de opbrengsten van een zonnedak, maar bijvoorbeeld ook om een gezamenlijke warmtevoorziening. Voor meer informatie kun je terecht bij een van de lokale energiecoöperaties of bij een regionale koepel zoals Energie van Utrecht.
Als Rabobank hebben we daarnaast een Energiecoöperatiedesk die hierbij kan ondersteunen.
Lees hier meer Energietransitie - Rabobank.
Vragen?
Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Voor individuele vragen over een financiering kun je terecht bij je adviseur van Rabobank. Onze adviseurs die zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam Wonen’ helpen je tijdens een persoonlijk gesprek graag op weg. Wil je vrijblijvend een afspraak maken? Klik dan hier. En benut jouw duurzame woonkansen.