Vrouwelijke ondernemers empowered in samenwerking met FEM-START
Na een forse groei in de afgelopen tien jaar is 38% van alle ondernemers in Nederland vrouw, wat neerkomt op ruim 700.000 vrouwelijke ondernemers. Ondanks deze groei blijkt uit onderzoek dat slechts 10% van alle financiering en minder dan 1% van het durfkapitaal naar vrouwelijke ondernemers gaat. Deze levensgrote financieringsongelijkheid vraagt om een andere kijk en omgang van de financieringswereld met vrouwelijk ondernemerschap. Meer vrouwen aan tafel bij de beoordeling en een mannelijk bewustzijn van “male biases” zijn cruciaal.
Als coöperatieve bank streeft Rabobank ernaar om de ambities van leden en klanten te verwezenlijken. Daarvoor is het belangrijk dat elke lokale bank een deskundig klankbord heeft in de vorm van een raad van commissarissen (RvC). De RvC bestaat uit leden uit de eigen leefomgeving die gevraagd en ongevraagd advies geven aan onze directie, coöperatief toezicht houden en de ledeninvloed waarborgen.
Om het vrouwelijk ondernemerschap verder te versterken, hebben Rabobank en FEM-START de handen ineengeslagen. FEM-START overbrugt actief de financieringskloof voor vrouwelijke ondernemers door middel van educatie, waardoor de onderneemsters hun dromen kunnen verwezenlijken en hun zakelijke doelen kunnen bereiken. In samenwerking met Rabobank is een trainingsprogramma opgezet. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht genoten 50 vrouwelijke ondernemers de training over funding, financieringsaanvragen en pitchen. In Amsterdam hebben coöperatieve bankiers Esther Kuip, José Schmidt en Peri Bakr, samen met het FEM-START team, de deelnemers getraind in het voorbereiden van een financieringsverzoek voor een bank en in pitchen.
In de laatste sessie kwam alles samen in een drie minuten durende pitch, waarin elke deelnemer vol passie en overtuiging hun onderneming presenteerde. De jury, bestaande uit Simone van Bijsterveldt , CFO bij FEM-START, Martijn Schneider , Business Development Manager bij Rabobank en Erik Versnel , Directeur coöperatieve Rabobank Amsterdam, was onder de indruk van de creativiteit, onderbouwing en passie van de plannen. Erik Versnel, ’Met mijn mannelijke bias zag ik teveel bescheidenheid, maar dat zegt mogelijk meer over mij en typeert het ongelijkheidsvraagstuk. ”Hoewel er soms bescheidenheid te zien was, benadrukt dit juist de noodzaak van het aanpakken van de ongelijkheid in financiering.
Erik Versnel: ‘Als coöperatieve Rabobank zijn we ons bewust van onze rol en bias. Daarom hebben we de Code-V Vrouwelijk Ondernemerschap ondertekend, participeren we in het Borski Fund en hebben we diverse programma’s en partnerships rond ondernemen en financieren. We blijven ons inzetten voor een eerlijke financieringswereld. Extra trots zijn we op het feit dat 10 van onze 17 MKB-adviseurs vrouw zijn!’.