Van Ketelhuis naar Krachtcentrum: New Wave Hub Lanceert in Nieuw West
Op dinsdag 1 oktober vond in Amsterdam Nieuw-West de feestelijke lancering van New Wave Hub plaats. De hub zal jonge vrouwen en meiden uit dit stadsdeel gaan ondersteunen bij het ondernemerschap en het ontwikkelen van hun talenten.
Dat de New Wave Hub haar plek vond in een voormalig ketelhuis, moest volgens oprichter Fatimzahra Baba zo zijn. Toen in de jaren ’60 de huizen in Geuzenveld werden gebouwd, werden woningen verwarmd door de ketels in het ketelhuis – centrale verwarming was er niet. “De warmte waar vroeger die ketels voor zorgden, willen wij met de New Wave Hub naar de wijk brengen,” zegt ze.
Grote stap naar economische onafhankelijkheid
Fatimzahra, met Marokkaanse roots en geboren en getogen in Nieuw-West, zet zich al 15 jaar in voor het versterken van de positie van vrouwen en meisjes. “Het begint allemaal met onafhankelijkheid,” vertelt ze. “Je moet meiden al op jonge leeftijd stimuleren om hun talenten te ontwikkelen. In de wijken buiten de ring zit zó veel onbenut talent, en dat betekent ook onbenut arbeidspotentieel. Met de New Wave Hub willen we vrouwen verbinden met onder andere bedrijven, de stad en het onderwijs. Dat gaan we onder andere doen door samen met partners programma’s aan te bieden, bijvoorbeeld over techniek of hoe je een onderneming start en een bedrijfsplan maakt. De meeste vrouwen uit deze wijk hebben geen netwerk, wij hebben dat wel. Hoe mooi is het om dat samen te brengen? Het is een grote stap naar economische onafhankelijkheid.
““De New Wave Hub investeert op een andere manier in mensen””
Steuntje in de rug voor vrouwelijk ondernemerschap
Rabobank is enorm enthousiast over het initiatief. Niet voor niets was de New Wave Hub een van de projecten die naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van Rabobank een Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage toegekend kreeg. Directeur Rabobank Amsterdam Erik Versnel overhandigde tijdens de opening officieel de cheque van 12.500 euro. “Het ondernemerschap in Amsterdam, helemaal het vrouwelijk ondernemerschap, verdient een steuntje in de rug,” aldus Versnel. “Zoals Fatimzahra al zei, ligt er hier zo veel talent. Maar soms heb je wat hulp nodig, bijvoorbeeld met het maken van een businessplan of het aantrekken van klanten. En in mijn ervaring moeten vrouwen soms nog net een extra drempel over als ze willen ondernemen, maar ze kunnen minstens zo succesvol zijn als mannen. En door zich vooral te focussen op vrouwen met een migrantenachtergrond, draagt de New Wave Hub bij aan de inclusieve stad die wij als Rabobank ook zo graag willen.
Een mooi Amsterdam en een mooi Nederland
Souad El Markhous is lid van de ledenraad van Rabobank Amsterdam. Ze kwam als 18-jarig meisje vanuit Marokko naar Nederland en ging als schoonmaakster werken bij een bouwbedrijf. Inmiddels is ze directeur en mede-eigenaar van het bedrijf. “De directeur ontfermde zich over me en zorgde dat ik een opleiding kon doen,” vertelde ze tijdens de opening. “Zo klom ik op in het bedrijf. Ik ben het levende bewijs van wat je kunt bereiken als er iemand in je gelooft. Als vrouwen de kans krijgen om hun talent te benutten, kunnen we samen een mooi Amsterdam en een mooi Nederland creëren.”
Ook ledenraadslid Fatima Elatik was aanwezig en roemde de New Wave Hub. “Dat wij als leden van Rabobank de Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage aan het initiatief hebben toegekend, voelt heel logisch,” aldus Elatik. “De New Wave Hub investeert op een andere manier in mensen; er wordt niet gedacht vanuit problemen, maar vanuit kracht, specifiek gericht op vrouwen. En als Rabobank zijn we daar waar we verschil kunnen maken.”
Lees hier welke initiatieven nog meer een Coöperatieve duurzaamheidsbijdrage ontvingen.