Zorgeloos genieten met het Sociaal Wijkteam in Zaandam

18 december 2024 11:16

Een stap uit de dagelijkse sleur van armoede, een moment van ontspanning, plezier en verbondenheid. Dankzij de coöperatieve duurzaamheidsbijdrage van Rabobank kunnen kwetsbare gezinnen in Zaandam rekenen op onvergetelijke uitjes en activiteiten. De bijdrage van 8000 euro aan Stichting DOCK Zaanstad maakt een wereld van verschil.

Cheuqe uitreiken Stichting Dock

Honderden mensen uit de buurt weten wekelijks het Sociaal Wijkteam in de Zaanse buurthuizen van Stichting DOCK te vinden. Jonge moeders met hun kleine kinderen, kwetsbare mensen die hulp nodig hebben met het invullen van formulieren of kinderen die komen om meer te bewegen, iedereen is welkom. En het werk van het Sociaal Wijkteam is heel belangrijk, want de buurt kent veel uitdagingen. “In deze wijken groeit 1 op de 3 kinderen op in armoede”, vertelt Mirte Agter, coördinator Opgroeien en Opvoeden bij Stichting DOCK Zaanstad. “Ze leven dus vaak ook een stuk ongezonder. Voor dagjes uit is er al helemaal geen ruimte, terwijl een dagje uit veel meer is dan alleen maar dat. Het is een moment waarop gezinnen even kunnen ademhalen. Ouders zien hun kinderen stralen en kinderen voelen dat ze erbij horen. Dat is onbetaalbaar.”

“ ‘Voor deze gezinnen opent zich een wereld die normaal buiten hun bereik ligt’”

Een groot avontuur en ongekende luxe

Dankzij de bijdrage van Rabobank zijn er inmiddels meerdere onvergetelijke activiteiten georganiseerd. Zo stonden bezoekjes aan de Parade in Amsterdam en het Zaantheater op het programma, en vlak voor kerst een uitstapje naar Winterwonderland in Sprookjeswonderland. “Voor veel gezinnen zijn dit soort uitstapjes anders onbereikbaar,” legt Mirte uit. “Het was fantastisch, we kregen na afloop tientallen appjes van intens blije ouders. Hun kinderen hadden de tijd van hun leven. Naar de Parade gingen we met een touringcar, alleen dat was al een groot avontuur en een ongekende luxe.”

Succeservaringen

Mirte vertelt hoe een van de kinderen nog nooit een theater had gezien. “Toen dat meisje de theaterzaal inliep, keek ze haar ogen uit. Ze vroeg aan haar moeder: 'Komt er nu een film of doen ze het echt?’ Voor deze gezinnen opent zich een wereld die normaal buiten hun bereik ligt. Je ziet kinderen groeien in zelfvertrouwen. Ze maken iets nieuws mee en krijgen succeservaringen. Dat draag je je hele leven met je mee.”

Een genot om te zien

Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders ervaren de waarde van deze momenten. “Samen met je kind een dag beleven zonder stress, dat is zo’n verademing,” vertelt Esma, een moeder die aanwezig was bij een filmvertoning van Dikkie Dik in Filmtheater De Fabriek. “Mijn dochter was dolblij, het was een genot om dat te zien. Die kleintjes blijven natuurlijk niet zitten, dus ze lagen op een gegeven moment allemaal op de grond voor het scherm. Heel schattig.”

Sociale verbinding

Volgens Sultan Kara-Çelik, directeur coöperatieve Rabobank Zaanstreek, is het heel logisch dat juist Stichting DOCK de bijdrage kreeg. “We willen impact maken waar dat het hardst nodig is”, zegt ze. “De gezinnen in Zaandam-Oost hebben te maken met complexe uitdagingen, van armoede tot gezondheidsproblemen. Door deze uitjes te ondersteunen, bieden we niet alleen ontspanning, maar ook kansen voor sociale verbinding. Het sluit perfect aan bij onze missie om de samenleving te versterken.”

Zelf een aanvraag doen?

De Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage was uniek, maar als coöperatieve bank investeert Rabobank standaard een deel van het resultaat in de samenleving. Dus ben jij maatschappelijk, cultureel of sportief actief in de Zaanstreek en bankiert je stichting of vereniging bij de Rabobank?

Check dan hoe jij een aanvraag kunt doen bij het coöperatiefonds.