De Spelonk in Bennebroek krijgt duurzame upgrade en breidt functie uit
Al bijna zestig jaar is De Spelonk de thuisbasis van Jong Nederland Bennebroek én een belangrijke ontmoetingsplek in het dorp. Om die rol te behouden en verder uit te breiden, wordt het gebouw nu verduurzaamd. Mede dankzij een donatie uit het Rabo Impactfonds en de sterke inzet van vrijwilligers.

Verenigingsgebouw De Spelonk was dringend toe aan een renovatie. Door verzakking van de fundering – het gevolg van inkrimping van de onderliggende leemlaag – ontstonden er scheuren in de muren. Daarnaast ging er veel warmte verloren door de gebrekkige isolatie van het gebouw. Carla Wessels, voorzitter van Jong Nederland Bennebroek, een jeugdvereniging voor kinderen van 4 tot 17 jaar: “We moesten in actie komen, anders zou het gebouw op termijn niet meer veilig zijn.”
Om verdere verzakking tegen te gaan, is de fundering inmiddels versterkt. “Wat nu nog op de planning staat, is het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen. Ook vervangen we de oude tl-verlichting door energiezuinige ledlampen en isoleren we de vloer en muur, zodat het gebouw straks helemaal klaar is voor de toekomst.”
Een ontmoetingsplek voor jong en oud
Spelmiddagen, jeugdactiviteiten en zomerkampen: De Spelonk is de plek waar Jong Nederland Bennebroek samenkomt. Maar het gebouw heeft ook een bredere rol in de omgeving. Zo vinden er bijeenkomsten en andere festiviteiten plaats. Carla: “Mensen weten ons altijd te vinden, of het nu gaat om een plek voor overleg, een evenement, een buurtactiviteit of het lenen van materialen.”
Dankzij de renovatie krijgt het gebouw een nog grotere rol in de gemeenschap. “Al langer is er vraag naar een vaste ontmoetingsplek voor senioren. Daarom willen we het gebouw straks openstellen voor gezellig samenzijn, een kopje thee of koffie en het spelen van spelletjes. Ook activiteiten zoals cursussen en trainingen krijgen hier een plek”, vertelt Carla.
Het laatste puzzelstukje
De verduurzaming van De Spelonk is mede mogelijk gemaakt door verschillende partijen, waaronder het Eneco Luchterduinen Fonds, VSBfonds en de provincie Noord-Holland. Maar om de renovatie écht te kunnen starten, was nog een financieel zetje nodig. Het Rabo Impactfonds droeg € 10.000 bij. Carla: “Die bijdrage was het laatste puzzelstukje. Dankzij deze steun konden we een paar maanden geleden de renovatie in gang zetten.”
Angela Heemskerk, ledenraadslid bij Rabobank: “Wat dit renovatieproject zo sterk maakt, is dat het wordt gedragen door de vrijwilligers van Jong Nederland Bennebroek. Ze hadden al veel voorbereid en in gang gezet. Nu de financiering rond is, kunnen ze écht aan de slag.”
Van verleden naar toekomst
Rabobank waardeert ook de maatschappelijke waarde van verenigingsgebouw De Spelonk. “Het is belangrijk dat zo’n centraal gelegen gebouw behouden blijft”, zegt Angela. “En dat het een functie krijgt die verder reikt dan alleen jeugdactiviteiten. Zo’n locatie brengt de gemeenschap samen. En dat is precies het effect dat we willen bereiken met het Rabo Impactfonds.”
De renovatie startte in december 2024. Als alles volgens planning verloopt, opent De Spelonk in de zomer van 2025 weer haar deuren. Carla: “Dit gebouw heeft zoveel herinneringen voor mensen in Bennebroek. Straks kunnen we hier samen nieuwe herinneringen maken. Daar kijk ik echt naar uit.”
Over Rabobank
Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij de Energietransitie, de Voedseltransitie of Financieel Gezond Leven.
Voor meer informatie over het Rabo Impactfonds: www.rabo.nl/lh/impactfonds.