Rabobank helpt mee bij verduurzaming van Zaans Oranje
Bij de Zaanse voetbalvereniging ZCFC gaan gezelligheid en sportiviteit hand in hand. Er heerst een grote verbondenheid. Toen de club ging verduurzamen, stak iedereen de handen uit de mouwen.

ZCFC uit Wijdewormer is een volksclub met een rijke historie, die al sinds 1931 een vaste plek inneemt in het sportleven van de Zaanstreek. Generaties voetballers groeiden op met de oranje shirts en sokken. Sinds 1980 is de club gevestigd op sportpark Kalverhoek. Een oud pand dus - het was hoog tijd om te verduurzamen.
Gigantisch
Die verduurzaming begon een paar jaar geleden met ledverlichting. Dat zorgde ervoor dat er vermogen vrijkwam voor twee warmtepompen. “We zijn uiteindelijk van 180 kilowatt aan gasgestookte capaciteit naar 18 kilowatt gegaan”, vertelt Richard de Vos, lid van de energiecommissie en technische spil van het verduurzamingsproject. Dat is gigantisch.”
Warm water uit de douches
Inmiddels is ZCFC hard op weg om volledig gasloos te worden. De club investeerde in 40 zonnepanelen, lage temperatuurverwarming, muurisolatie, HR++ glas, slimme ventilatiesystemen én een buffervat van 6000 liter warm water. “We warmen het water op als de zon schijnt, en gebruiken het ’s avonds en in het weekend tijdens de trainingen en wedstrijden,” zegt Richard. “Als je de kraan van de douche opendraait, heb je meteen warm water.”
De energierekening drastisch naar beneden
Richard, van oorsprong energieadviseur, schreef samen met anderen een energieplan. Penningmeester Rob Wooldrik regelde de financiering. “Onder andere via de BOSA (Subsidieregeling Bouw en Onderhoud Sportaccommodatie), de Provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en natuurlijk de Rabobank. Alles bij elkaar hebben we zo’n 120.000 euro aan subsidies opgehaald. Door die subsidies en door het gefaseerd aan te pakken, hoefden we geen lening af te sluiten. De Rabobank heeft twee keer bijgedragen, daar zijn we heel blij mee. De Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage van 8.500 euro die we kregen, was bijzonder welkom. En alle verduurzamingen hebben ervoor gezorgd dat onze energierekening drastisch naar beneden is gegaan.”
Clubgevoel
ZCFC is een club waar leden niet alleen komen voetballen, maar ook de handen uit de mouwen steken. Van het schilderwerk tot de aanleg van het warmtesysteem, er is altijd wel iemand die het kan of regelt. “We hebben een sterke groep vrijwilligers, met allerlei vakkennis. Dat scheelt enorm in de kosten én versterkt het clubgevoel”, zegt Rob.
“We willen dat de club financieel gezond blijft”, vult Richard aan. “Dat is ook toekomstbestendig.” De verduurzaming is nog niet helemaal klaar – de radiatoren in de kleedkamers moeten nog worden geplaatst – maar het einde is in zicht. “Volgend jaar zijn we waarschijnlijk helemaal van het gas af”, zegt Rob. “Dan kunnen we écht zeggen: we zijn een duurzame club.”
Samen bouwen aan een betere wereld
Directeur Rabobank Zaanstreek Sultan Kara-Çelik: “Bij Rabobank geloven we in de kracht van samenwerking en duurzaamheid. We zijn trots dat we ter gelegenheid van ons 125-jarig bestaan een coöperatieve duurzaamheidsbijdrage hebben kunnen toekennen aan ZCFC, en club die zich inzet voor het verduurzamen van hun accommodatie in Zaandam. Deze bijdrage ondersteunt niet alleen hun inspanningen om energie te besparen en een schoner milieu te bevorderen, maar draagt ook bij aan de vitaliteit en toekomstbestendigheid van de club en de gemeenschap. Samen bouwen we aan een betere wereld."
Zelf een aanvraag doen?
De Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage was uniek, maar als coöperatieve bank investeert Rabobank standaard een deel van het resultaat in de samenleving. Dus ben jij maatschappelijk, cultureel of sportief actief in de Zaanstreek en bankiert je stichting of vereniging bij de Rabobank?
Check dan hoe jij een aanvraag kunt doen bij het coöperatiefonds.