CPO Samen Zelf Bouwen
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is samen zelf bouwen. Gelijkgestemden binnen hetzelfde dorp of de gemeente slaan de handen ineen om te komen tot nieuwbouw zoals senioren- of starterswoningen. CPO’s drukken de bouwkosten, terwijl de eigen inbreng in het resultaat groot is, er wordt gebouwd zoals mensen dat zelf graag willen. CPO’s kunnen bij de deskundige en ervaren adviseurs van de nieuwe Rabobank CPO-desk aankloppen voor diverse vormen van ondersteuning.
Wat is CPO
“Het CPO is als het ware een coöperatie en sluit als zodanig naadloos aan bij het gedachtegoed van de Rabobank”, zegt coördinator CPO-desk Coöperatieve Rabobank Groningen en Drenthe Jan de Vries. Het CPO is een manier om de kosten van bouwen te drukken. In het bouwproces vervullen de toekomstige bewoners zelf de rol van projectontwikkelaar. Gelijkgestemden zoals starters of senioren uit hetzelfde dorp of dezelfde regio gaan met elkaar om de tafel om een nieuwbouwplan te bedenken dat bij hun wensen past. Ze zoeken zelf de locatie, vormen het plan over het te bouwen soort woningen en regelen de uitvoering.
“De coöperatieve gedachte sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van Rabobank”
Rechtspersoon
Voor een succesvolle CPO moet er veel geregeld worden. Dat begint met de oprichting van een rechtspersoon, die bij de ontwikkeling van het project de opdrachtgever is. De Vries adviseert rechtspersoon - meestal een vereniging - om voor alle bouwkundige en organisatorische zaken een adviseur in de arm te nemen, omdat er met name op bouwkundig vlak veel geregeld moet worden worden in een voor hen vaak onbekende wereld. Ook heeft de begeleider vaak goede contacten met overheden en uitvoerende partijen. Denk hierbij aan grondaankoop, vergunningen, bouwplannen en -tekeningen en keuze van bouwsystemen- en materialen. Soms wordt dit begeleidingstraject aangeboden vanuit de provincie. Zo heeft Drenthe een Impulsteam opgericht met adviseurs die inmiddels ruim tientallen CPO’s begeleiden. In de provincie Groningen bestaat zoiets niet, daar kunnen CPO’s voor advies aankloppen bij gespecialiseerde marktpartijen.
CPO-Desk
Ook financieel is er veel te regelen. Ter ondersteuning van CPO’s heeft Rabobank de CPO-desk in het leven geroepen. “Bouwen kost veel geld. Zelf samen bouwen binnen een CPO verlaagt de bouwkosten, onder meer omdat er geen projectontwikkelaar betrokken is”, zegt De Vries. Door middel van de CPO-desk zet Rabobank haar kennis, ervaring en netwerk in om een bijdrage te leveren aan het realiseren van succesvolle CPO-projecten, onder meer op het vlak van voorfinanciering en subsidies. Ook kunnen CPO-projecten in de opstartfase een beroep doen op de Rabo Ontwikkelbijdrage voor Collectieve Woonvormen. “Al in de aanloopfase van CPO-plannen is er sprake van kosten. Mensen ervaren dit als een drempel. Rabobank vindt duurzaam wonen van groot belang. Daarom zetten we ons actief in om de beweging naar duurzame woningen en toegang tot de woningmarkt te versnellen”, zegt De Vries. “De coöperatieve gedachte sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van Rabobank. Daarom willen wij mensen helpen om dit te realiseren. Een soepel verloop is essentieel voor succes. Is dat niet het geval dan haken mensen af.”
Afspraak maken?
Voor vragen in de regio Groningen-Drenthe, neem je contact op met de collega's van onze CPO-desk Groningen-Drenthe. Zij zijn te bereiken via samenzelfbouwen.grd@rabobank.nl of telefonisch via 06-15026357 (Siska Snip) of 06-13550620 (Leony Bleeker)
Rabo Ontwikkelbijdrage voor Collectieve Woonvormen
Speciaal voor klanten die samen een collectief woonproject (in welke vorm dan ook) willen realiseren biedt Rabobank financiële ondersteuning vanuit de Rabo Ontwikkelbijdrage voor collectieve woonvormen. Of het nu gaat om een CPO, CCO, een zorg- of agrarisch project; al dit soort initiatieven kunnen bij ons terecht.
Toekomstbestendig wonen is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen in Nederland de komende decennia. Het raakt iedereen, je (groot)ouders, jezelf en je kinderen. Rabobank wil een actieve bijdrage leveren aan toekomstbestendig wonen door ondersteuning te bieden in de transformatie naar vitale gemeenschappen middels kennis, netwerken en benodigde financieringsoplossingen. We ondersteunen initiatieven in een fase waarin financiering nog niet mogelijk is. Dit doen we middels een financiële bijdrage vanuit ons Rabo Ontwikkelbijdrage voor collectieve woonvormen.
De Rabo Ontwikkelbijdrage collectieve woonvormen in 4 stappen:
Stap 1: De aanvraag
Het project dient een aanvraag in voor een bijdrage voor het benodigde ontwikkelkapitaal.
Stap 2: De toets
Rabobank toetst de aanvraag op de gestelde aanmeldingscriteria en toetst de organisatie conform wet- en regelgeving.
Stap 3: Beoordeling
Er volgt een toetsing van het project op basis van de beoordelingscriteria.
Stap 4: Besluit
Rabobank neemt een besluit en informeert de indiener welk bedrag wordt toegekend waarna uitkering van het bedrag volgt.
Voorwaarden
Voorwaarden om voor een bijdrage vanuit de Rabo Ontwikkelbijdrage voor collectieve woonvormen in aanmerking te komen:
- De aanvrager (rechtsvorm) is klant van Rabobank.
- Het project vindt plaats binnen de leefgebieden van Groningen en Drenthe.
- De rechtsvorm is een coöperatie, vereniging of stichting (eventueel met onderliggende BV/SPV).
- Het project is bestemd voor klanten die samen een woonproject realiseren.
- Het bestedingsdoel betreft tot de kosten van de ontwikkeling van het project.
- De maximale aanvraag per project is € 5.000,-. Indien de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden zal de commissie van de Rabo Ontwikkelbijdrage voor collectieve woonvormen uw aanvraag in behandeling nemen.