Hulp voor energiecoöperaties in Midden-Nederland
Denk je erover om een energiecoöperatie op te richten? Of heb je er al één, maar heb je hulp nodig? Op deze pagina lees je hoe Rabobank lokale energiecoöperaties ondersteunt, in welke fase je project zich ook bevindt.
Zo helpt Rabobank energiecoöperaties
Bankrekening openen, financiering regelen, verzekeringen afsluiten, project opzetten – een energiecoöperatie brengt veel regelwerk met zich mee. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Zo kan Rabobank je helpen:
Leer van deze energiecoöperaties uit Midden-Nederland
Waar lopen andere energiecoöperaties tegenaan? En hoe helpt Rabobank ze hierbij? Leer van hun ervaringen.
Opgewekt Houten
De opstartfase is voor veel energiecoöperaties lastig. Je hebt geld nodig voor de ontwikkeling van het project, maar weet niet of het project wel door kan gaan. Je moet namelijk aan allerlei eisen voldoen: van technische haalbaarheid tot bewonersparticipatie en bestemmingsplannen. Ook Willem van Oppen, vrijwilliger van Opgewekt Houten, vond dit een struikelblok. Lees hier hoe Rabobank hem heeft geholpen.
BENG!
Energiecoöperatie BENG! zet zich in De Bilt in voor een energieneutrale gemeenschap. Dit doen ze onder andere met een zonneveld, mede mogelijk gemaakt door de Rabo Ontwikkelbijdrage. Patrick Jansen, bestuurslid van BENG!, en Bouwe Taverne, projectleider bij deze energiecoöperatie, vertellen hoe Rabobank hen nog meer heeft geholpen. Bekijk hier het artikel.
Energie-U
De actieve energiecoöperatie Energie-U heeft de afgelopen jaren al veel bereikt: duizenden Utrechters zijn dankzij de coöperatie aan de slag gegaan met verduurzaming. Bij hun nieuwe project, de zonne-eilanden in de Haarrijnseplas bij Vleuten, hebben ze veel aan de Rabo Onwikkelbijdrage. Dit is hun verhaal.
Energie van Utrecht
Welke stappen moet je zetten als je een energiecoöperatie opricht? Pieter Ruigewaard en Stella Eitjes van Energie van Utrecht delen zes handige stappen om te doorlopen. Goed nieuws: er is hulp genoeg. Volg de zes stappen.
Waarom zet Rabobank zich in voor energiecoöperaties?
Als coöperatieve bank wil Rabobank bijdragen aan een duurzame, inclusieve, samenleving. Eén van de manieren waarop we dit doen, is door ons in te zetten voor de energietransitie. Dit doen we samen met klanten, leden en partners. We investeren onder andere in duurzame energieprojecten, helpen bedrijven bij het overstappen op hernieuwbare energiebronnen, adviseren klanten over energiereductie in hun woning én ondersteunen energiecoöperaties zo goed mogelijk. Alles om bij te dragen aan het versnellen van de energietransitie en aan te sluiten bij het klimaatakkoord.