Onderzoek 'Het is geen kwestie van geduld'
Het beeld van Limburg als regio die achterloopt op het gebied van economische dynamiek en innovatie, is achterhaald. Na een flinke inhaalslag is ook de brede welvaart in de provincie gemiddeld. Toch heeft Limburg uitdagingen. In deze studie schetsen we vijf opgaven voor een toekomstbestendige Limburgse economie.
Het is geen kwestie van geduld
Vijf opgaven voor een toekomstbestendige Limburgse economie
Het beeld van Limburg als regio die achterloopt op het gebied van economische dynamiek, innovatie en groei, is achterhaald. De groei in de afgelopen decennia was nagenoeg gelijk aan de gemiddelde regionale groei en qua R&D-investeringen en vooruitgang op de transities loopt Zuid-Limburg voorop. De brede welvaart in de provincie is gemiddeld en vooral in Noord- en Midden-Limburg de afgelopen tien jaar flink toegenomen.
We willen als coöperatieve bank een substantiële bijdrage leveren aan het welzijn en de welvaart in Limburg. Als financiële, kennis- en netwerkpartner werken we samen aan een sterk regio Limburg. Onze ambitie is om economische groei en brede welvaart samen op te laten gaan, met een koers naar een duurzame en inclusieve economie. Begin 2025 hebben we tijdens de Rabo Topclub, in samenwerking met RaboResearch, het onderzoek gepresenteerd naar de brede welvaart in de provincie Limburg.
De coöperatieve Rabobank in Limburg
Rabobank is een coöperatieve bank. Samen met onze klanten, leden en partners zetten wij ons al meer dan 125 jaar in voor de grote uitdagingen in de maatschappij.
Als coöperatie geven we een deel van ons resultaat terug aan de samenleving. Samen met partners steunen we verschillende initiatieven voor brede welvaart in de provincie Limburg, voor jaarlijks bijna 5 miljoen euro.
Onderzoeksrapport RaboResearch
Limburg kampt met grote uitdagingen. Evenals in de rest van Nederland zet de alsmaar uitdijende economie de brede welvaart onder druk, zowel in het hier en nu, op andere plekken als voor toekomstige generaties. Om toekomstbestendig te zijn, dient de economie niet alleen voldoende verdienvermogen te hebben, maar ook duurzaam en inclusief te zijn en dus juist bij te dragen aan brede welvaart. Om dat te bereiken, zijn opgeleide mensen nodig, terwijl Limburg juist sterk vergrijst en veel jongeren en jongvolwassenen voor of na hun opleiding ziet vertrekken. Op het gebied van innovatie - hard nodig voor de transities - staat Limburg er goed voor, maar is nog een wereld te winnen. Ten derde heeft Limburg baat bij betere samenwerking. Mede gebaseerd op interviews en dialogen met veertig belanghebbenden schetsen we in deze studie vijf opgaven voor een toekomstbestendige Limburgse economie.
Tot slot moet de toekomstbestendige economie bijdragen aan brede welvaart. Daarbij speelt ook de leefbaarheid van Limburg een rol, met facetten als de woningmarkt, voorzieningen, veiligheid en gezondheid. Laat brede welvaart het afwegingskader zijn waarbinnen de keuzes voor Limburg worden gemaakt.
Dit gebeurt niet vanzelf. Het bedrijfsleven, de provinciale en lokale overheden, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, zorginstellingen en burgers zullen de handen ineen moeten slaan. Denk voorbij de eigen grenzen en begin snel. Het is geen kwestie van geduld.