Rabobank gezond en met solide kapitaalspositie – ontwikkelingen in Zwitserland hinderen bank niet
Na de overname van de Zwitserse bank Credit Suisse door landgenoot UBS en de val van Silicon Valley Bank (SVB), vragen veel mensen zich af wat dit voor de rest van de financiële sector betekent. Wordt Rabobank ook geraakt, of zal dat zo’n vaart niet lopen? Zoals het er nu naar uitziet, is er geen reden tot zorg.

Sinds de teloorgang van SVB en de problemen bij Credit Suisse, is er veel gespeculeerd. Voor de Europese markt was zeker de situatie in Zwitserland van belang, aangezien Credit Suisse een wereldspeler is, een Europese systeembank met banden naar tal van andere Europese banken. Tegelijkertijd helpt die speculatie niet en veroorzaakt in zichzelf onrust, want markten kunnen zich laten gijzelen door de meest gitzwarte scenario’s. Ook in berichtgeving komt daar veel focus op te liggen, met het risico van self-fulfilling prophecy’s (voorspellingen die kunnen leiden tot het uitkomen van die voorspellingen), terwijl deze scenario’s vaak niet de meest voor de hand liggende zijn. Maar wat is dan wel een goed ankerpunt? Daarvoor kunnen we bijvoorbeeld terecht bij De Nederlandsche Bank (DNB).
‘Nederlandse bankensector is weerbaar’
DNB heeft inmiddels laten weten dat banken en andere financiële instellingen in Nederland voldoende geld hebben en prima tegen een stootje kunnen, zo is onder meer te lezen op de website van BNR Nieuwsradio. "We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zien ook in de ontwikkelingen van het afgelopen weekeinde geen aanleiding om te twijfelen aan de weerbaarheid van de Nederlandse financiële sector", aldus DNB. Ook de Europese Centrale Bank (ECB), waarbij DNB is aangesloten, stelt dat de bankensector in Europa veerkrachtig is en "een robuuste hoeveelheid kapitaal en liquiditeit" heeft. En eerder al sprak het Nederlandse ministerie van Financiën uit dat Nederlandse banken er goed voor staan en dat zware Europese stresstesten dit bewijzen. De banken zijn daarmee dus prima in staat eventuele economische schokken op te vangen.
Niet koersen op paniek
Rabobank is al meer dan honderd jaar actief als bank. En net zo lang gaan we zorgvuldig om met de ons toevertrouwde middelen, in economisch goede en in slechte tijden. De prestaties van de bank in 2022 bijvoorbeeld waren sterk, ondanks onstabiele omstandigheden. Rabobank heeft een zeer solide kapitaalspositie (meer hierover lees je in Rabobanks jaarverslag 2022) en strenge Europese stresstesten wijzen dit ook uit. We volgen uiteraard zoals altijd de Europese markten op de voet. Ook met betrekking tot ontwikkelingen bij Credit Suisse, van waaruit we geen directe materiële impact verwachten. Op paniek koersen is zinloos, volgers van de bank kunnen veel beter varen op de feiten en de onafhankelijke blik van bijvoorbeeld DNB en het ministerie van Financiën.
Gevolgen voor beleggers bij Rabobank
Ook beleggingsspecialisten van Rabobank maken zich op dit moment weinig zorgen. "De impact op onze portefeuille is klein", wordt opgetekend in het laatste beleggingsnieuws. “Onze beleggingsportefeuille is zeer breed gespreid, waardoor problemen bij individuele bedrijven beperkte impact hebben.” Verder wordt gesteld dat de overname van Credit Suisse door de Zwitserse grootbank UBS er waarschijnlijk voor zorgt dat het ‘besmettingsgevaar’ beperkt blijft. "Het negatieve sentiment rond banken zal nog langere tijd kunnen aanhouden en de bankwinsten zullen minder verbeteren dan verwacht wanneer de kredietopslagen verhoogd blijven. Maar daar staat tegenover dat de kapitaalpositie van Europese banken sterk is. Bovendien zorgt de overname door UBS ervoor dat het systeemrisico (de mogelijkheid van een ernstige ontwrichting van de financiële markt, red.) vermindert en laat ze zien dat toezichthouders nog actiever zijn om de liquiditeitspositie van banken te adresseren."