A farmer monitors some of their crops through a touchpad

Biodiversiteitsmonitor

We hebben een Biodiversiteitsmonitor ontwikkeld die Key Performance Indicators gebruikt om de invloed van individuele boerderijen op de biodiversiteit op de boerderij en daarbuiten te meten. Dit maakt het mogelijk om de rol van boeren in het behoud van het landschap en het milieu te monitoren met behulp van een gestandaardiseerd systeem.

Natuur als bron met toegevoegde waarde

Een groeiend aantal landbouwbedrijven is natuur en milieu gaan zien als een hulpbron met toegevoegde waarde die hen kan helpen om hun bedrijfsvoering te verbeteren.

Boerderijen kunnen niet alleen veerkrachtiger worden door de gezondheid van hun vee en gewassen te verbeteren. Ze zullen ook duurzamere producten produceren en deze tegen een hogere prijs en gunstigere voorwaarden verkopen - inclusief lagere rentetarieven, gunstigere leasevoorwaarden en minder administratieve rompslomp bij het verkrijgen van vergunningen.

Rabobank

Inzichten voor boeren

In Nederland hebben Rabobank en het Wereld Natuur Fonds samen met zuivelcoöperatie FrieslandCampina, melkveehouders en andere belanghebbenden in de zuivelindustrie de Biodiversiteitsmonitor ontwikkeld. Deze geeft melkveehouders inzicht in de voordelen die het milieu hen biedt.

Zo kunnen boeren hun bedrijfskosten verlagen door duurzaam management en tegelijkertijd profiteren van een lagere rente, een betere marktprijs of gunstigere leasevoorwaarden.

Sommige van deze voordelen zijn er zelfs in verschillende varianten. Boeren kunnen bijvoorbeeld een lagere rente betalen door een Rabobank Groenlening of Impactlening af te sluiten of door een bonus/boetesysteem voor de melkprijs.

Verlaagd rentetarief

Impactleningen zijn een vorm van gemengde financiering die door Rabobank tegen een gereduceerd rentetarief wordt verstrekt aan bedrijven die een hoge duurzaamheidsprestatie kunnen aantonen, waarbij de Europese Investeringsbank (EIB) het kapitaal verstrekt.

Dit is een uitstekend voorbeeld van een publiek-private samenwerking in kredietverlening. Rabobank onderzoekt momenteel ook mogelijkheden voor soortgelijke samenwerkingsverbanden met multilaterale banken, institutionele beleggers en overheden voor projecten in landen als Chili, Brazilië, India en Indonesië.

Rabobank en het Wereld Natuur Fonds gaan de komende jaren samen investeren in de economische winst van natuurlijk kapitaal.