Circulair wonen als dienst

3 maart 2022 11:56

Door de druk op de huizenmarkt wordt in heel Nederland gezocht naar innovatieve woonoplossingen. In het Noorden van ons land loopt Bouwgroep Dijkstra Draisma voorop in die zoektocht. Samen met Stichting Wocozon lanceren zij het woonconcept Buurblok: wonen als dienst. Daarbij komen wonen, energie, vervoer en onderhoud samen in één complete dienst met een leasecontract voor woning- corporaties. Rabobank dacht vanaf het begin mee over het concept, en financierde het via de Rabo Groenfinanciering.

Prefab woningen van Dijkstra Draisma

De woningen van Buurblok zijn geprefabriceerde woningen, die naast dat ze gasloos en circulair zijn, ook energie leveren. Woningcorporaties schaffen via Buurblok de huizen niet meer zelf aan, maar leasen deze. De sociale verhuurders besparen daarmee tijd, energie en geld, waardoor zij extra woningen kunnen aanbieden aan hun huurders. Dat is hard nodig om het grote woningtekort in Nederland op te lossen.

“Corporaties leasen bij ons woningen inclusief energie, onderhoud en vervoer.”

Energieconcept van Wocozon

De woningen zijn aangesloten op een lokaal buurtwarmtenet, voorzien van PVT-panelen die stroom én warmte opwekken. De energiezuinige huizen worden samen met slechts één warmtepomp verwarmd. Doordat alle woningen worden voorzien van zonne- panelen zijn ze standaard zelfvoorzienend.

Biense Dijkstra van Dijkstra Draisma vertelt: ‘Het idee voor Buurblok is ontstaan om een makkelijke en betaalbare oplossing te bieden voor de uitdaging waar woningcorporaties voor staan. We willen het woningtekort duurzaam oplossen. Dus dan moet je ook kijken naar toekomstbestendige woningen, de energietransitie en circulariteit.’

Wonen als dienst

De woningcorporaties zitten zelf aan de knoppen. De aantallen, het uiterlijk en de plattegrond van de woningen stellen zij zelf samen. Dijkstra: ‘Daarna leasen zij de huizen als compleet pakket, inclusief een energieplan, het onderhoud en vervoer, zoals een elektrische deelauto voor de huurders.’ Het eerste blok verrijst op dit moment in de wijk Techum in Leeuwarden. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland biedt als eerste dit unieke leaseconcept aan op de woningmarkt.

Groene lening

Vanwege het innovatieve karakter van Buurblok was er geen pasklare financieringsoplossing. Rabobank had vertrouwen, stelde zich flexibel op en vond een passende constructie: een volledige financiering met een aantrekkelijke rentekorting via de Rabo Groen Bank. Herman Klaseboer, relatiemanager bij Rabobank: ‘Toen we werden gevraagd om mee te denken over Buurblok, zagen we al snel dat het heel goed aansluit op waar wij als Rabobank voor staan: bijdragen aan de energietransitie, duurzaam wonen en duurzaam groeien.’

Wat verstaan Dijkstra Draisma, Wocozon en Rabo onder circulair wonen als dienst?

In een circulaire economie komt geen afval voor. Dat betekent dat alle materialen blijvend gebruikt kunnen worden. Dit geldt ook voor de geprefabriceerde woningen die Dijkstra Draisma levert voor het woonconcept Buurblok. Deze woningen bestaan namelijk uit circulaire bouwmaterialen die Dijkstra Draisma zelf in samenwerking met partners ontwikkelt. Daarnaast staan ook duurzame materialen centraal en wordt er gebruik gemaakt van gecertificeerd hout als herbruikbaar bouwmateriaal. Dit samen leidt tot een circulaire bouw van de woningen die woningcorporaties als compleet pakket kunnen leasen. Dankzij het buurtwarmtenet en de zonnepanelen zijn de woningen ook zelfvoorzienend. Dit omdat de huizen zelf groene stroom opwekken en er geen fossiele bronnen worden gebruikt. De huizen van Buurblok zijn daardoor duurzamer dan reguliere woningen.


Meer weten over Rabo GroenSparen?