Milieuwerk maakt werk van mensen

20 januari 2022 13:11

Milieuwerk is een intermediair tussen mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie en bedrijven in de circulaire economie. Ze geven mensen die zich veelal aan de randen van de samenleving bevinden een eerlijke kans op werk. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met het Recycle Service Centrum (RSC). Gezamenlijk kijken RSC en Milieuwerk hoe processen zo kunnen worden ingericht dat de werkzaamheden door de doelgroep kunnen worden gedaan.

“Wij willen mensen hun eigenwaarde weer teruggeven. Erbij horen is zo ontzettend belangrijk.”

Een inclusieve werkvloer met gelijke kansen voor iedereen. Veel bedrijven willen het, maar weten niet waar ze moeten beginnen. RSC, een bedrijf dat veelal handmatige werkzaamheden uitvoert op het gebied van recycling, besloot daarom dit proces uit te besteden bij Milieuwerk. Deze ‘social enterprise’ uit Amsterdam is ruim 20 jaar geleden begonnen en richt zich op mensen die niet zelf een baan kunnen vinden en/of behouden omdat reguliere vacatures net te veeleisend zijn. Hun missie is ‘Social impact first.’ Of het nu gaat om een leerachterstand, een trager werktempo of andere uitdagingen op persoonlijk vlak, het belangrijkste is dat mensen het naar hun zin hebben op de werkvloer en gewaardeerd worden om wie ze zijn.

Iedereen verdient een kans

Bij Milieuwerk krijgt iedereen de kans om te werken. Naast coaching helpen ze werknemers hun leven weer op de rit te krijgen. Inmiddels zijn er meer dan 130 mensen in dienst via Milieuwerk. Waarvan 80 bij het Recycle Service Centrum. Zij verdienen hun eigen inkomen, kunnen voor hun gezin zorgen, doen mee in de samenleving en zijn trots op wat ze hebben bereikt.

David Jansen, algemeen directeur van Milieuwerk: “Wij hebben één belangrijke regel voor iedereen die bij ons werkt: ‘je moet het naar je zin hebben’. Als je het leuk vindt wat je doet, dan gaat de rest namelijk vanzelf en het leven gaat bovendien te snel om het te verspillen. Milieuwerk is altijd op zoek naar partners die aansluiten bij ons gedachtengoed en de wens om iedereen de kans te bieden op een leuke betaalde baan. We verkennen graag samen de mogelijkheden om bepaalde processen sociaal te outsourcen of in te vullen via detachering middels jobcarving.”

Rabo helpt opschalen

In Rabobank en haar impactfonds Rabo Foundation vond Milieuwerk zo’n partner. Want Rabobank zet zich op allerlei manieren in voor een inclusievere samenleving, en heeft ook de nodige kennis in huis als het gaat om circulair ondernemen. David Jansen: “Rabobank is voor ons een echte sparringspartner. De bank helpt ons met verzekeringen, financiering, betalingsverkeer, pensioenen, via de Rabo Foundation en heeft zelfs een zetel in onze Raad van Advies.”

De Rabo Foundation hielp Milieuwerk met de opschaling van hun organisatie. Ook was Rabo Foundation betrokken bij gesprekken met de gemeente Amsterdam over vergoedingen en inzet van de gemeente om nog meer mensen naar werk te begeleiden. Nynke Struik, programmamanager Sociaal Ondernemen Rabo Foundation: "We zien het aantal circulaire startups in de afvalverwerking toenemen. We linken ondernemers aan elkaar, zodat ze kennis kunnen uitwisselen en hun impact kunnen vergroten.”


Lees hier alles over Rabo Foundation en het doen van een aanvraag