Het betere brouwen

30 september 2021 14:49

Begin vorige eeuw was de Merwehaven in Rotterdam een overslagplaats voor groenten en fruit. Daarna raakte de buurt in verval, maar dankzij de komst van innovatieve, duurzame bedrijven is de Merwehaven nu een hotspot in Rotterdam aan het worden. De Stadshaven Brouwerij bouwde er met hulp van Rabobank een oude loods om tot hypermoderne, circulaire bierbrouwerij met restaurant. Eerder dit jaar openden ze hun deuren.

“Ons waterfilter-proces kan straks ook toegepast worden in landen in Afrika.”

Zo circulair mogelijk

Met een capaciteit van zo’n 2 miljoen liter bier per jaar is de Stadshaven Brouwerij direct één van de grootste onafhankelijke brouwers van ons land. En misschien ook wel de duurzaamste. Zo maken ze gebruik van restwarmte bij het brouwproces, hergebruiken ze hun afvalwater, en hebben ze 1700 zonnepanelen op het dak, waarvan de energie wordt opgeslagen in accu’s van oude huurscooters.

Algemeen directeur Harm van Deuren vertelt: ‘Wij omarmen de mogelijkheid om zo circulair mogelijk te brouwen. We proberen dat ook in het hele brouwproces door te voeren, tot en met het afvullen van de flesjes aan toe. Voor een grote craft brouwerij zoals wij, is dat vrij uniek.’

Buurbedrijf Rainmaker heeft een proces ontwikkeld om van afvalwater weer brouwwater te maken. Van Deuren: “Voor het maken van een liter bier is vier liter water nodig. Dus dat we het nu kunnen hergebruiken is een enorme winst. Plus, ons proces kan straks ook toegepast worden in landen waar water schaars is, zoals in Afrika.” De bierbostel, een restproduct, gaat naar andere buren, namelijk de koeien op de nabijgelegen Floating Farm. “Die produceren daardoor aanzienlijk meer melk. En een deel van de bostel gaat naar een Rotterdamse bakker, die er bierbrood van maakt, wat hier dan weer op de kaart staat. Super circulair dus!”

Vertrouwen

Het idee om de brouwerij in de oude fruitloods te vestigen kwam van het Rotterdams Havenbedrijf zelf. Het sluit perfect aan bij de de transitie van het gebied naar een bijzondere woon-werkomgeving. In het gebied, even groot als Rotterdam centrum, moeten ook 5500 woningen komen.

Cor Pronk, accountmanager bij Rabobank: “Wij hadden vanaf het begin het volste vertrouwen in deze ondernemers. Het was een ambitieus plan in een onstuimige tijd voor de horeca. De turnkey brouwinstallatie van leverancier BrauCom is geleased door Rabo Lease. Voor de verbouwing hebben we een financiering verstrekt, en ook alle verzekeringen zijn bij ons ondergebracht. Het resultaat is een geweldige, circulaire brouwerij, waar we zowel lokaal als nationaal heel trots op kunnen zijn.”


Meer weten over Rabo Lease?