Gashouder van het gas
Ooit was het de grootste steenkoolgasfabriek van Nederland, maar tegenwoordig is Cultuurdorp Westergas naast culturele hotspot ook voorloper op het gebied van duurzaamheid. Eén van de meest iconische gebouwen op het terrein is het rijksmonument de Gashouder. De eigenaren renoveren nu met hulp van Rabobank het monumentale pand, waardoor de Gashouder na 140 jaar helemaal van het gas af is.
Duurzame evenementen in Amsterdam & een toekomstbestendig rijksmonument
Toekomstbestendig rijksmonument
De Gashouder is één van de 17 monumentale panden op het Westergasterrein die in 2018 werden gekocht door o.a. Duncan Stutterheim en vastgoedbedrijf MILLTEN. De specialisten van het Corporate Clients team van Rabobank verzorgden een financiering voor het speciaal hiervoor opgerichte vastgoedfonds. Met een extra investering van beide partijen wordt de Gashouder nu gerenoveerd en verduurzaamd.
Alle installaties zijn vervangen waardoor er geen gas meer nodig is voor verwarming, en de luchtbehandeling plaatsvindt met 30 warmtepompen. Het dak en de wanden zijn ook geïsoleerd en het aantal zonnepanelen is verder uitgebreid. Daarmee is de Gashouder als eerste gebouw op het Westergasterrein vergaand verduurzaamd.
“Geweldig om zelfs een rijksmonument als de Gashouder te kunnen verduurzamen”
Erfgoed verduurzamen
Bij de herontwikkeling van de iconische A’DAM Toren was al in 2014 een goede samenwerking ontstaan tussen Rabobank en de cultureel ondernemers, waaronder Stutterheim. Daardoor was de betrokkenheid bij Westergas een natuurlijke en logische keuze voor beide partijen. Alex Asscheman, relatiemanager Corporate Clients bij Rabobank: “Duncan Stutterheim is voor ons een zeer gewaardeerde relatie. Dankzij de maximale inzet van ons Corporate Clients team konden we in 2018 ook voor Westergas in een paar weken een passende deal aanbieden. Geweldig om samen met deze betrokken Amsterdamse ondernemer en Foppe Eshuis en Lennart Rottier van MILLTEN nu zelfs een rijksmonument als de Gashouder te verduurzamen - met behoud van historie. Samen streven we ernaar om alle gebouwen op het terrein in dezelfde lijn te verduurzamen. In de financiering is rekening gehouden met die lange termijn, waardoor we ons als Rabobank langdurig verbinden aan het industriële erfgoed in Cultuurdorp Westergas. Dit is een eerste grote stap in de richting van de duurzame ontwikkeling van het Westergasterrein.”