Nieuwe energie met gerepareerde batterijen

1 mei 2023 11:30

Door de energietransitie doen we steeds vaker een beroep op batterijen. Maar grondstoffen voor bijvoorbeeld lithium-ionbatterijen zijn schaars. Het Amersfoortse NOWOS repareert batterijen, vaak onder de garantie van de fabrikant. Want NOWOS heeft een missie: li-ionaccu’s circulair maken. Rabobank zag ondanks de risico’s, toekomst in NOWOS en hielp met kennis, netwerk, financiering én verzekeringen.

“We snappen dat het een risico is om met een scale-up in zee te gaan. Maar van Rabobank krijgen we volledige support.”

Minder kosten voor accu’s & een enorme besparing van grondstoffen

Door de shredder

Lithium-ionaccu’s maken een enorme opmars. Elektrische fietsen, scooters maar bijvoorbeeld ook auto’s en stepjes werken op batterijen. Ging zo’n batterij kapot, bijvoorbeeld door een softwarefout of doordat hij te diep ontladen werd, dan was er maar één oplossing: shredderen en recyclen. Maar uit geshredderde batterijen kan maar 10% lithium worden gerecycled. De rest gaat verloren. NOWOS brengt daar verandering in. En hoewel NOWOS een scale-up is - met risico’s voor partners en investeerders - koos Thijs Reiling van Rabobank er toch voor om te helpen. Want hij begreep de toegevoegde waarde en zag meteen toekomst in het bedrijf.

Herbruikbare componenten

Medeoprichter Jan Bartels: “We redden veel lithium-ionaccu’s van recycling. Zo’n 80% van de accu’s die we binnenkrijgen, kunnen we repareren. We zorgen ervoor dat ze ook na reparatie blijven voldoen aan de Europese wetgeving voor batterijen en accu’s. Onder andere door originele componenten te gebruiken. Heel belangrijk, anders maak je een nieuwe accu en vervalt het CE-keurmerk. Accu’s die niet te repareren zijn ontmantelen we. De herbruikbare componenten halen we eruit. Wat écht stuk is, gaat naar de recycler.”

Grondstoffen besparen

“Kapotte batterijen repareren of de componenten hergebruiken levert een bedrijf en de planeet enorm veel op. Je bespaart kosten voor recycling, plus honderden euro’s aan inkoopkosten voor een nieuwe batterij. Bovendien draag je bij aan de circulaire economie. Ja, ons werk geeft letterlijk nieuwe energie.”

Samen aan het werk

NOWOS klopte bij Rabobank aan voor support. Jan Bartels: “Het voelt als een samenwerking.

We snappen dat het een risico is om met een scale-up in zee te gaan. Maar van Thijs Reiling kregen we volledige support. Hij denkt echt met ons mee. Alle verzekeringen brengen we nu ook onder bij Rabobank. Thijs Reiling: “We zien vaker dat risico’s die voortkomen uit duurzame transities moeilijk te verzekeren zijn. Als Rabobank willen we ook deze markt in beweging krijgen. Deze verzekeringsoplossing willen we ook voor andere klanten gebruiken.”

Als transitiebank ondersteunt Rabobank ondernemers die bijdragen aan de circulaire economie. Ontdek hoe Rabobank innovatieve start-ups en scale-ups op weg helpt.


Ontdek hoe Rabobank innovatieve start-ups en scale-ups op weg helpt