Concurrentie de baas dankzij circulaire verpakking

13 mei 2019 13:56

Van wieg naar wieg, of Cradle to Cradle: dat is de circulariteit waar Jeffrey Prins van de reinigingsmiddelenproducent Orienza naar streeft.

 Jeffrey Prins of Orienza in his factory

Jeffrey Prins — Orienza

“We merken al langer een verandering in de markt”, zegt Jeffrey. “Er is veel vraag naar eco-gecertificeerde schoonmaakmiddelen.”

Zo’n eco-label hebben de producten van Orienza al een tijdje. Dat betekent dat de grondstoffen van het schoonmaakmiddel niet of minder milieubelastend zijn dan andere grondstoffen met dezelfde toepassing. De schoonmaakmiddelen zouden geen schade mogen aanrichten aan het grondwater.

Met de Rabo Circulair Ondernemen Challenge, zegt Jeffrey, zijn we in het diepe gesprongen. “Daar zijn we gaan onderzoeken: hoe kunnen we ervoor zorgen dat niet alleen de vloeistoffen, maar ook de flessen duurzaam zijn? En hoe krijgen we de gebruikers zover dat ze de verpakking ook daadwerkelijk recyclen?”

Op een goede dag vroeg een klant van Orienza naar een product met een certificering voor circulariteit — een keurmerk dat bekend is onder de naam Cradle to Cradle. Dat bleek nog een heel ander verhaal dan een eco-label. Voor een keurmerk van C2C moet het schoonmaakmiddel bijvoorbeeld geconcentreerd zijn, waardoor je minder product en minder water kwijt bent. Verder moeten alle grondstoffen onder goede werkomstandigheden zijn vervaardigd.

“Maar de grootste drempel is toch het circulair maken van de verpakking”, vertelt Jeffrey. “Het blijkt knap lastig om over te gaan op alleen nog maar gerecycled plastic.”

Het C2C-label heeft een strikte eis voor welke stoffen wel of niet in een product mogen voorkomen. Dat geldt dus ook voor het jasje. “Omdat er nog niet door iedereen goed genoeg wordt gesorteerd, kan het zijn dat de stof vermengd is: dat er nog iets anders inzit dan plastic, zoals oude computers, of zogeheten brandvertragers. Dat risico mogen we niet lopen.”

Toch is de bedoeling dat in de loop van dit jaar minstens de helft van Orienza’s producten met gerecycled plastic is verpakt. “Maar pas als er beter wordt gesorteerd, en dus de grondstoffenstromen homogener worden, kunnen we overgaan op volledig circulair.”

De kosten van de circulaire omschakeling kosten vallen vooralsnog mee, zegt Jeffrey. Zo’n certificering zelf kost rond de 10 duizend euro. “De grootste investering is waarschijnlijk de aanleg van zonnepanelen op onze fabriek, maar ook dat betaalt zich met de tijd terug.” Hij merkt dat het duurzamer ondernemen toch vooral in hun voordeel werkt: steeds meer retailers en groothandelaars willen schoonmaakproducten met zo’n keurmerk en de concurrentie blijft grotendeels uit. “Ik zou tegen collega’s willen zeggen: zorg dat je niet achterblijft.”