Samen strijden voor gelijke kansen met lokale coöperatiekringen

4 december 2023 9:00

In 2020 werd Nederland uitgeroepen tot het beste land ter wereld om als kind in op te groeien*. Toch zijn de kansen op een (financieel) gezond en gelukkig leven voor kinderen bínnen Nederland verre van gelijk verdeeld. Factoren die hier een rol bij spelen zijn de regio en buurt waarin je opgroeit, of je ouders een migratieachtergrond hebben of niet en hun sociaaleconomische achtergrond. Rabobank wil deze kansenongelijkheid bestrijden met de oprichting van coöperatiekringen: regionale ‘geefkringen’ waarin deelnemers gezamenlijk lokale projecten voor kinderen steunen.

Collega's komen bij elkaar voor een meeting op kantoor

Meer gelijke kansen voor kinderen & doneren met betrokkenheid en impact

Recent onderzoek toont aan dat maar liefst één op de twintig kinderen in Nederland geen eigen bed heeft en dat 25 procent van de kinderen niet of nauwelijks ontbijt**. Daardoor ontbreekt bij hen de basis voor een (financieel) gezonde en gelukkige toekomst. Omdat een financieel gezond leven voor iedereen een belangrijk speerpunt van Rabobank is, namen medewerkers van verschillende afdelingen het initiatief om iets aan de kansenongelijkheid in Nederland te doen. Dat resulteerde in de oprichting van coöperatiekringen, waarin klanten en leden van de bank én betrokken inwoners uit de betreffende regio’s zich samen inzetten voor gelijke kansen voor alle kinderen. Ze doen dit door gezamenlijk een bedrag in te leggen en hier vervolgens projecten mee te ondersteunen die bijdragen aan meer kansengelijkheid. De eerste coöperatiekring werd in 2020 in Amsterdam opgericht.

Nauwe betrokkenheid

Deelnemers aan een coöperatiekring doneren minimaal duizend euro per persoon per jaar. De gezamenlijke inleg wordt vervolgens verdeeld over concrete lokale projecten, waar de deelnemers zelf nauw bij betrokken blijven. Een groot voordeel van dit systeem ten opzichte van een reguliere gift aan een goed doel, is dat deelnemers hun krachten bundelen en zij precies kunnen zien waar het geld terechtkomt. Niels Kattenberg is Charity Manager bij Rabobank: "Als mensen meebeslissen over de besteding van hun geld en betrokken blijven bij de voortgang, dan zorgt dat voor grotere tevredenheid over hun donatie."

Samen sterker

Vorig jaar is de Coöperatiekring Leiden-Haaglanden opgericht. Murat Aslancik zit in het bestuur van deze kring en vertelt: “Deelname aan de Coöperatiekring geeft mij veel voldoening omdat je door het coöperatieve karakter echt de krachten bundelt. Je kunt met een relatief klein bedrag toch een enorme gamechanger zijn voor een belangrijke groep kinderen. Ook benoemt Aslancik de betrokkenheid van de deelnemers als een belangrijk en uniek pluspunt van de coöperatiekringen. “Deze betrokkenheid kunnen deelnemers zo actief maken als ze zelf willen. Er zijn deelnemers die enkel elk jaar een mooi bedrag overmaken en kritisch meedenken over de te steunen projecten. Maar we hebben ook verschillende deelnemers die veel nauwer betrokken zijn bij de projecten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. En een andere deelnemer heeft een gezin in nood tijdelijk onderdak geboden in een van zijn hotels.

“Onderaan de streep gaat het erom dat we samen sterker staan dan alleen en dat gezamenlijk inzet bij het oplossen van maatschappelijke problemen voor meer en betere oplossingen kan zorgen. Tot nu toe steunen we vier verschillende projecten hier in de regio en volgend jaar komt daar hopelijk nog eens zo’n aantal bij.”

Iedereen een Meester

Eén van de projecten die de Coöperatiekring Leiden-Haaglanden steunt is ‘Iedereen een Meester’. Marjolijn Grijns is oprichter van deze stichting en vertelt: “Nederland bestaat uit veel mensen met een grote diversiteit aan kennis, talenten en kwaliteiten: iedereen is op zijn eigen manier een meester. Toch laten we het onderwijs is ons land uitsluitend aan leerkrachten over, terwijl daar een enorm tekort aan is en de werkdruk onder leerkrachten hoog is. Door vrijwilligers, met ieder hun eigen expertise en achtergrond, te koppelen aan scholen die behoefte aan deze ondersteuning hebben, snijdt het mes aan twee of eigenlijk drie kanten. De druk op leerkrachten neemt af, er is meer aandacht voor kinderen die dat nodig hebben en vrijwilligers kunnen hun kennis en enthousiasme delen met de meest dankbare doelgroep denkbaar: jonge kinderen.” Inmiddels werkt de stichting samen met 38 scholen in Den Haag en met resultaat. Grijns:

“Uit onderzoek naar ons project is gebleken dat elke euro die we erin steken vervolgens het dubbele, dus twee euro, aan maatschappelijke impact oplevert.”

Dromen verwezenlijken

In heel Nederland bestaan inmiddels elf coöperatiekringen en gemiddeld worden met één kring 250 kinderen per jaar gesteund. Het doel is om eind 2024 veertien kringen opgericht te hebben. Dan zouden er per jaar al 3.500 kinderen in het zadel geholpen kunnen worden om hun dromen te verwezenlijken. De rol van Rabobank bestaat voornamelijk uit het bijeenbrengen van potentiële bestuurders via het netwerk van de bank. Kattenberg: “Het bijzondere is dat we klanten via dit initiatief handelingsperspectief geven om zelf een bijdrage te leveren aan gelijke kansen voor kinderen. Doordat klanten en leden met hun geld, netwerk en kennis meedoen, wordt het initiatief écht duurzaam. Honderden mensen doen inmiddels mee.”

Financieel gezonder leven voor iedereen

Verdient de bank er zelf ook aan? “Nee, de kringen opereren onafhankelijk van ons”, zegt Kattenberg. “Maar door als coöperatieve bank samen met klanten bij te dragen aan kansengelijkheid, dragen wij ook bij aan een financieel gezonder leven voor meer Nederlanders. En een financieel gezonder leven voor iedereen is één van de speerpunten van onze maatschappelijke agenda. Ook stelt het initiatief ons in staat om breder met klanten in gesprek te gaan over hun zorgen en ideeën voor de samenleving.“

*Unicef Rapport september 2020
**SEO Rapport mei 2022


Geïnspireerd geraakt om zelf deel te nemen aan één van de elf coöperatiekringen?