Revolutie: plastic sorteren met kunstmatige intelligentie

31 mei 2024 11:00

Plasticafval wordt in containers naar de andere kant van de wereld verscheept. Waar het wordt verwerkt tot regranulaat - een grondstof voor nieuw plastic. Dat kan duurzamer, vond Broeckx Plastic Recycling. Met een hogere kwaliteit regranulaat en vooral lokaal geproduceerd, binnen de EU, waardoor er minder transportbewegingen nodig zijn. Dus ontwikkelde het Brabantse familiebedrijf met hulp van machinebouwer Bollegraaf en financiering van Rabobank een revolutionaire AI-gestuurde sorteermachine.

Drie mannen in de fabriek van plastic recycling

Minder transport & meer milieuwinst

Milieuwinst

Algemeen directeur Twan Hesselmans: “De huidige sorteermachines sorteren plastic op type kunststof en kleur. Maar met onze nieuwe sorteerlijn kunnen we straks ook sorteren op chemische eigenschappen. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld afnemers in de verpakkingsindustrie. Die kunnen op die manier veel meer regranulaat verwerken in hun verpakkingen, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. En daardoor is er minder virgin granulaat nodig: nieuwe korrels gemaakt van aardolie. De overheid stuurt daar nu met nieuwe wetgeving op aan, want het levert milieuwinst op.”

Het moet kunnen

Eigenaar Ad Broeckx: “Scheiden op basis van chemische eigenschappen leek onmogelijk. Maar we dachten: het móet kunnen. Met machinebouwer Bollegraaf hebben we de afgelopen jaren samengewerkt aan de ontwikkeling van deze innovatieve machine. De bouw van de machine en de hal waar die komt te staan, vraagt om een miljoeneninvestering. Maurice Peeters, onze accountmanager van Rabobank kent ons al een jaar of 20. Hij zorgde onder meer voor een Rabo Impactlening: een lening met rentekorting voor bedrijven en organisaties die ondernemen met duurzame of maatschappelijke impact.”

“Broeckx: Blijf geloven in je eigen kracht.”

Circulair Ondernemen Desk

Maurice Peeters: “Zo’n lening krijg je niet zomaar. Je hebt er een keurmerk voor nodig. Voor erg bijzondere initiatieven, zoals deze sorteerlijn, kan een klant op basis van een expertopinie van onze Circulair Ondernemen Desk, zonder keurmerk toch in aanmerking komen voor zo’n lening. Dit initiatief is zó mooi: het past helemaal bij onze visie op duurzaamheid en circulariteit. Met de nieuwe sorteerlijn kan er straks hoogwaardig regranulaat in Europa worden geproduceerd. Ook over de verzekering hebben we meegedacht. Een recyclingbedrijf moet voldoen aan strenge eisen. Niet elke ondernemer ziet dat zitten. Maar dankzij ons goede contact en begrip voor elkaars standpunten hebben we het met Interpolis toch voor elkaar gekregen.”

Op tijd vooruitgekeken

Ad Broeckx: “Inmiddels is duidelijk dat de Europese Unie de export van kunststofafval gaat verbieden. En een percentage gerecycled plastic in producten verplicht gaat stellen. We hebben op tijd vooruitgekeken, en concrete stappen gezet voor een duurzamere wereld. Ik ben er trots op dat we zelfstandig kunnen blijven. En dat we in onszelf zijn blijven geloven.” Nu de financiering rond is, is het wachten op de vergunning voor de bouw van de hal. De nieuwe, innovatieve sorteermachine is in 2026 operationeel.

Ook een goed idee voor circulair ondernemen? Kijk wat we voor je bedrijf kunnen doen op https://www.rabobank.nl/grootzakelijk

Drie mannen in de fabriek van plastic recycling

Maurice Peeters is accountmanager handel en horeca bij Rabobank

“Ook na een financieringstraject blijven we met klanten in gesprek. Zo bouwen we aan een relatie. In het geval van Broeckx Plastic Recycling zorgde die jarenlange relatie én een goed financieringsvoorstel ervoor dat de klant voor Rabobank koos.”