Rabobank publiceert haar wereldwijde natuurvisie en -aanpak
Iedereen op de wereld wordt geraakt door klimaatverandering en natuurverlies. Rabobank onderkent de ernst van de situatie en dat de wereldwijde kosten van niet ingrijpen hoger zullen zijn dan de kosten om natuurherstel te bevorderen. Als bank kunnen we bijdragen door onze financiering van natuurlijke infrastructuur op te schalen en meer duurzame klantoplossingen te ontwikkelen. Dit vraagt om een natuurvisie en -aanpak. Die hebben we nu gebundeld in één document: ‘Value nature – Back to planetary boundaries’, waarin de stappen staan die we hebben genomen en van plan zijn te nemen.
Als internationale food- en agri-bank weten we hoeveel impact ons wereldwijde voedselsysteem heeft op onze planeet en dat veel van onze klanten (sterk) afhankelijk zijn van de natuur. Uit onze analyse blijkt zelfs dat ongeveer 85 procent van onze gedekte activa 'sterk' tot 'zeer sterk' afhankelijk is van een of meer zogeheten ecosysteemdiensten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar manieren om boeren in staat te stellen hun positieve impact op de natuur te vergroten en hun negatieve impact op de natuur te verkleinen. Bijvoorbeeld met de biodiversiteitsmonitor voor melkveehouderij en akkerbouw, de Open Bodem Index en het AGRI3 Fund.
Overzicht van visie en aanpak
Dit document geeft een overzicht van waar we staan met onze natuuraanpak en waar we naartoe werken. Uiteindelijk willen we onze klanten helpen om hun impact terug te brengen naar de grenzen van de planeet en natuur integreren in onze manier van werken binnen de bank. Dit betekent dat we klanten rechtstreeks ondersteunen bij hun duurzame omschakeling en dat we onze portefeuille en beleid geleidelijk aanpassen in de richting van het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework.
Op basis van analyses van dubbele materialiteit richten we onze natuurinspanningen momenteel op drie 'thema's': (1) landgebruik, (2) water en (3) vervuiling, in het besef dat deze thema's sterk van elkaar afhankelijk en verbonden zijn en een integrale aanpak vereisen.
Onze voornaamste prioriteiten, komend van het Global Biodiversity Framework, zijn:
Stoppen met ontbossing en landomzetting
Impact op beschermde gebieden en belangrijke biodiversiteitsgebieden voorkomen
Vervuiling en impact op bedreigde soorten minimaliserens
Aangetaste ecosystemen herstellen
Sturen op goede landbouwpraktijken, voedselverspilling verminderen en diversificatie van eiwitten
Lees hier het artikel over de klimaat- en natuuraanpak.
Lees hier het artikel over waarom Rabobank de natuur op waarde schat.
Samenwerken
We zijn ons ervan bewust dat we nog een lange weg te gaan hebben en dat we niet alle antwoorden hebben. We kunnen dit niet alleen en daarom gaan we als coöperatieve bank in gesprek met onze klanten en werken we samen met veel externe partners om gezamenlijk te leren. Bijvoorbeeld in de context van de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) en de Finance for Biodiversity Pledge, of met organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds.
*Let op: de tekst in het gedeelde document is leidend, deze tekst is daarvan afgeleid.