De Algemene Ledenraadsvergadering (ALR) van Rabobank stemde vandaag voor de herinrichting van Retail NL en de bijbehorende governance. De ALR stemde met meer dan de benodigde 75% in met de plannen. Hiermee is door de bank een belangrijke stap gezet om meer klantgericht te worden en daarmee haar marktpositie in Nederland te verstevigen.
Na een zorgvuldig proces met verschillende bijeenkomsten waarin met ALR-leden en andere lokale commissarissen is gesproken, besloot de ALR over het voorstel. Belangrijk voor de ALR-leden was het behoud van oordeelsvorming over de lokale klantbediening en de maatschappelijke impact en het verankeren van de nieuwe Coöperatief Directeur op kring- en regioniveau. Stefaan Decraene duidde de plannen voor de leden en toonde zich zeer content met de instemming van de ALR: “De afgelopen maanden hebben we constructief met elkaar gesproken over de richting die we met elkaar op willen. Met als doel vereenvoudiging, meer klantgerichtheid en een betere ledenbetrokkenheid. Met dit besluit gaan we daar verder aan werken want Rabobank wil een nog betere bank worden. Allereerst voor onze klanten, dat staat in alles voorop.”
Klantgerichtere bedrijfsinrichting
De herinrichting van Retail NL betekent de introductie van vijf regio’s met elk een directeur voor de klantsegmenten Bedrijven, Particulieren, Private Banking en Verzekeren. Het Nederlandse Retail bankbedrijf staat per 1 april onder leiding van Carlo van Kemenade die daarmee ook is toegetreden tot Rabobanks groepsdirectie. Op lokaal niveau (Rabobank kent 78 lokale leefgebieden) blijft een bankdirecteur aan het roer staan. Deze heeft een rol als bankdirecteur en is boegbeeld in de lokale samenleving.
Introductie van Coöperatief Directeuren
Rabobank koestert haar leden en blijft veel aandacht besteden aan het maken van maatschappelijke impact. Zowel in het MT Retail als in de 14 kringen gaan Coöperatief Directeuren (nieuwe functie) aan het werk met als opdracht de ledenbetrokkenheid te versterken en de maatschappelijke impact van de bank (energie- en voedseltransitie, inclusiviteit en financieel gezond leven) te vergroten. De Coöperatief Directeuren zijn verbinders in de maatschappelijke en bestuurlijke netwerken en ondersteunen hun commerciële collega’s om klanten te helpen met de transities.
Rabobank als coöperatie
Voorzitter van de RvC Marjan Trompetter: “Rabobank kent een 125-jarige traditie als coöperatie. Dat is en dat blijft zo. De rol en bevoegdheden van de Algemene Ledenraad (ALR) veranderen niet in het voorstel. De lokale commissarissen en ledenraden kunnen ook in het nieuwe model een oordeel vormen over de wijze hoe Rabobank haar klanten bedient en de realisatie van maatschappelijke impact.”