Rabo Foundation 50 jaar

50 jaar impact in vogelvlucht

Blijvende positieve verandering, daar zetten wij ons al sinds 1974 voor in. Net als voor Rabobank was de coöperatieve gedachte van Friedrich Wilhelm Raiffeisen ons fundament: samen bereiken we meer dan alleen. Door krachten te bundelen en samen te werken, kunnen mensen hun sociale en economische positie versterken. Vanaf de start investeren we in de zelfredzaamheid van mensen in een kwetsbare positie in Nederland en ver daarbuiten. In de afgelopen 50 jaar groeide onze impact. Inmiddels ondersteunen we honderden organisaties die werken met kleinschalige boeren, zoals spaar- en kredietcoöperaties, over de hele wereld en sociaal ondernemers in Nederland. Samen en via deze organisaties steunen we nu miljoenen kleinschalige boeren over de hele wereld. En bieden we kansen aan duizenden mensen in Nederland die eerder langs de zijlijn stonden. Zo verbeteren mensen zélf hun leven – en beetje bij beetje ook de wereld. Van een inclusievere arbeidsmarkt tot bijdrage aan oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk. Welke momenten belangrijk waren in de afgelopen 50 jaar, lees je in onze tijdlijn.

Spaar- en kredietcoöperatie in Afrika in 1980

1974 - Start Stichting Steun door Rabobanken

Rabo Foundation wordt opgericht onder de naam: Stichting Steun door Rabobanken (SSR). Die zet het werk voort van Stichting 150 jaar Raiffeisen en de Stichting Internationale Ontwikkelingshulp door Boerenleenbanken. Met als doel de coöperatieve gedachte van de Rabobank-organisatie uit te dragen, door projecten te steunen in Nederland en in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Vanaf de oprichting zetten we ons in voor een inclusieve samenleving in Nederland, in de beginjaren door onder andere zorgboerderijen te ondersteunen voor mensen met een beperking. En internationaal bieden we kleinschalige boeren een beter perspectief vanuit zelfredzaamheid. Door onder andere de oprichting van spaar- en kredietcoöperaties mogelijk te maken.

1994 - Meer impact met leningen

Rabo Foundation start met het verstrekken van leningen zoals een microfinanciering (kortlopende lening). Dankzij nieuwe regels kunnen wij als stichting sinds dit jaar naast donaties ook leningen verstrekken. Hiermee kunnen we organisaties nog beter ondersteunen en dit past ook bij onze visie om zelfredzaamheid te stimuleren. Met leningen doen we vanaf het begin een beroep op de eigen capaciteiten van mensen en is er een goede kans dat ze het uiteindelijk zullen redden zonder hulp van buitenaf. Rabo Foundation was een van de eerste die een microfinanciering verstrekte en inmiddels is het verstrekken van leningen ons belangrijkste middel. En, door de start van het verstrekken van leningen werd Rabo Foundation een revolverend fonds. Met de aflossingen van de leningen kunnen we jaarlijks ons fonds weer aanvullen, het geld opnieuw inzetten én zo meer organisaties financieren.

1995 - Leningen in lokale valuta

Vanaf dit jaar verbeteren we de toegang tot leningen voor organisaties door die in lokale valuta aan te bieden. Hiermee verlagen we voor onze projectpartners het valutarisico. Dit betekent dat ze minder afhankelijk zijn van internationale wisselkoersen.

2002 - Nieuwe naam: Rabobank Foundation

Stichting Steun door Rabobanken heet voortaan Rabobank Foundation. Internationaal werd deze naam al langer gebruikt, omdat die makkelijker te communiceren is. Het bleek onhandig om binnen Nederland met een andere naam te werken dan daarbuiten, daarom is er vanaf nu één naam.

2004 - Oprichting Share4More

Rabobank medewerkers kunnen vanaf dit jaar een donatie doen aan Rabo Foundation. Het begon als Share4More en we lanceerden het een jaar eerder dan gepland. Aanleiding is de tsunami die op Tweede Kerstdag 2004 enorme schade aanricht in grote delen van Azië. Veel van onze partners in India, Sri Lanka en Indonesië bevinden zich in het rampgebied. Zowel Rabobank, Rabo Foundation, als medewerkers van de bank doneerden via Share4More geld voor noodhulp aan de getroffenen.

Tegenwoordig heet Share4More het medewerkersfonds van Rabo Foundation. Inmiddels steunen ruim 4.000 werknemers en gepensioneerden van Rabobank ons met een maandelijkse bijdrage van 4 euro of meer. Rabobank verdubbelt dat bedrag.

Consultant Rabo Foundation at work in India - talking with entrepeneurs

2008 - Start eerste projectmedewerker in het buitenland

In India start onze eerste lokale projectmedewerker. Een belangrijke stap vooruit om organisaties in het buitenland nog beter te ondersteunen in hun ontwikkeling. Lokale medewerkers spreken de taal en kennen de culturele, politieke en economische context. Doordat ze dichtbij onze projecten actief zijn, kunnen ze projecten makkelijker en vaker bezoeken. Inmiddels hebben we 23 mensen die werken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Samen met hen vormen we een sterk internationaal team dat zich dagelijks inzet voor het vergroten van onze impact.

kleinschalige boer strooit zijn product in een bak

2011 - Start Rabo Rural Fund B.V.

Rabo Foundation richt het Rabo Rural Fund B.V. op met ondersteuning van Cordaid en de Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu kunnen we ook coöperaties en boerenorganisaties financieren die te groot zijn voor een financiering van Rabo Foundation en te klein voor een commerciële lening. Het fonds financiert agrarische bedrijven en coöperaties in de opkomende economieën van Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

Op de foto onze partner Acopagro, een van de grootste cacao coöperaties in Peru.

2012 - Aandacht voor financiële gezondheid

Dit jaar nam landelijk de aandacht toe voor de groeiende groep mensen die zichtbaar financiële problemen hadden in Nederland. Als aanjager van maatschappelijke vernieuwing zagen wij het als onze rol om met onze kennis, netwerk en financiële middelen een bijdrage te leveren aan een oplossing. Zo steunden we projecten als Thuisadministratie van Humanitas waarbij duizenden vrijwilligers zich inspannen om gezinnen met financiële problemen weer grip op hun financiën te bieden. Later volgen onze betrokkenheid en steun aan initiatieven als Geldfit.nl en de Nederlandse Schuldhulproute. Deze initiatieven kunnen nu rekenen op de ondersteuning en betrokkenheid van Rabobank.

2013 - Start meten van impact

Rabo Foundation richt zich vanaf de start al op het realiseren van sociale impact. Het meten van deze impact is niet eenvoudig. Vanaf dit jaar vragen we onze projectpartners middels een online survey om aan ons te rapporteren over hun resultaten. Door het meten van de impact krijgen we inzicht in de veranderingen die plaatsvinden, de rol die Rabo Foundation daarbij speelt én hoe we onze projectpartners verder kunnen ondersteunen.

sociaal onderneming Dignita

2015 - Start programma sociaal ondernemen

Sinds de oprichting werkt Rabo Foundation aan een inclusieve samenleving in Nederland. Dit jaar ging ons programma sociaal ondernemen van start. We starten met het ondersteunen van sociaal ondernemers die zich inzetten voor mensen in Nederland die graag willen werken, maar moeilijk een baan vinden. Dignita was een van de eerste sociaal ondernemingen die we financierden. Inmiddels ondersteunen we ongeveer 200 sociaal ondernemers in hun groei door ze toegang te geven tot financiering, kennis en ons netwerk.

Ankie Wijnen ontvangt award van FAO Directeur General José Graziano da Silva

2017 - Winnaar Jacques Diouf Award

De Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties eert ons met een FAO Award: de Jacques Diouf Award. Hiermee erkent zij onze jarenlange inzet voor het versterken van de economische zelfredzaamheid van kleinschalige boeren wereldwijd. En daarmee ook onze bijdrage aan het oplossen van het wereldwijde voedselvraagstuk.

Ankie Wijnen, voorzitter Raad van Toezicht van Rabo Foundation 2017 – 2023, ontving de award van FAO Directeur General José Graziano da Silva.

2019 - In nieuwe strategie meer aandacht voor ecologische impact

Richtten we ons eerst vooral op sociale en economische impact, nu verbreden we onze focus met ecologische impact. Dit is een direct antwoord op de gevolgen van klimaatverandering. Met onze steun aan partners helpen we kleinschalige boeren om klimaatweerbaarder te worden. Alleen zo kunnen zij een duurzame toekomst opbouwen.

2020 - De coronapandemie

De wereldwijde gezondheidscrisis heeft grote impact op onze partners. Onder andere doordat de crisis gepaard gaat met ingrijpende maatregelen, zoals lockdowns, sociale afstand en reisbeperkingen, die negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie. We richten een tijdelijk noodfonds op van € 750.000 voor acute hulp aan initiatieven van onze partners. En geven een aantal organisaties uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Dit jaar starten we ook de eerste gesprekken over een uniek samenwerkingsprogramma met de naam India Covid Response Program for Agri Transition. Onder leiding van US International Development Finance Corporation (DFC), USAID, twee andere foundations en drie Indiase financiële stellingen stellen we samen een bedrag van 55 miljoen dollar beschikbaar.

2023 - Nieuw initiatief gericht op de transitie naar boslandbouw

Kleinschalige boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika worden hard getroffen door klimaatverandering. De transitie naar boslandbouw kan voor de boeren een uitkomst bieden. Rabo Foundation ziet de voordelen van boslandbouw en start daarom dit jaar we met het opzetten van een nieuw initiatief, onder andere in samenwerking met Rabobank's Acorn. Een B.V. die impactfinanciering gaat verstrekken om op grote schaal kleinschalige boeren te ondersteunen in de overstap naar boslandbouw en zal naar verwachting medio 2024 operationeel zijn.

Rabo Foundation 50 years

2024 - Jubileumjaar

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Rabo Foundation werd opgericht. In een halve eeuw ondersteunden we ruim 5.000 organisaties in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. We gaven hen toegang tot de nodige financiële middelen, kennis en netwerk om te groeien en zo samen te werken aan een betere toekomst voor miljoenen mensen. In totaal investeerden we ruim EUR 500 miljoen in een duurzamere en inclusievere samenleving. Dit jaar staan we stil bij de impact die we als Rabo Foundation maken, onder andere door het delen van impactverhalen van organisaties en mensen die laten zien dat positieve verandering écht mogelijk is.