Internationaal: duurzame groei voor kleinschalige boeren
In Afrika, Azië en Latijns-Amerika produceren miljoenen kleinschalige boeren 70% van het wereldwijde voedsel. Zij vertegenwoordigen de armste en hongerigste mensen in de wereld. Dagelijks krijgen ze te maken met grote uitdagingen die hun kansen beperken om hun boerenbedrijf te laten groeien. Waaronder klimaatverandering en gebrek aan toegang tot financiële diensten, eerlijke markten en kennis. Die toegang is essentieel om hun productiviteit en inkomen te verhogen. In 2020 kwam daar de coronapandemie nog bij en werd hun positie kwetsbaarder. Tegelijk werd duidelijk hoe cruciaal de rol van kleinschalige boeren is in de wereldwijde transitie naar een verantwoorde voedselproductie.
Kansen voor verandering
Dat het ánders moet en dat kleinschalige boeren sterker staan als ze zich verenigingen, weten steeds meer impactondernemers. Zij starten een coöperatie, komen met innovatieve en duurzame oplossingen, of nemen de producten af van kleinschalige boeren. In die vroege fase is hun initiatief nog te klein of risicovol voor een reguliere financiering. Wij zien kansen in hun plannen en zorgen ervoor dat ze duurzaam kunnen groeien – door hun toegang te geven tot financiering, kennis en netwerk.
Onze impact in 2020
€ 30,6 miljoen
verstrekten we in de vorm van leningen, garanties, handelsfinanciering en donaties in 22 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
261
boerenorganisaties, producentencoöperaties, spaar- en kredietcoöperaties, microfinancieringsinstellingen en mkb-bedrijven in Food & Agri kregen zo de kans om te starten of hun activiteiten op te schalen.
3 miljoen kleinschalige boeren
zagen hun positie sterker worden dankzij de 261 boerenorganisaties.
We werken op drie continenten
In 22 landen op drie continenten werken we aan positieve verandering voor kleinschalige boeren. Zo deden we dat in 2020.