Onze visie op impactmanagement - holistisch de impact van onze financiering sturen
Bij Rabo Foundation financieren we al meer dan vijftig jaar organisaties die streven naar impact maken. Wij willen deze organisaties sterker maken en zo de veerkracht verbeteren van mensen in een kwetsbare positie. Impact maken zit in ons DNA, daarom vinden wij het belangrijk om die ook te meten en te managen. We gaan daarom voorbij aan onderbuikgevoelens door onze aanpak altijd op data te baseren. Impactmanagement is verweven in alles wat we doen.
Impactmanagement als de kern van onze werkwijze
Met impactmanagement vertalen we strategische doelen naar praktische acties. Door relevante impactdata te verzamelen en te analyseren, leren we continu en kunnen we geïnformeerde beslissingen nemen. Uiteindelijk maximaliseren we zo de positieve resultaten voor mensen in een kwetsbare positie op wie onze steun impact moet hebben: kleinschalige boeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo verbeteren we bijvoorbeeld de leefomstandigheden van kleinschalige boeren door hen te ondersteunen om klimaatbestendiger te worden. Het veranderende klimaat beïnvloedt hun opbrengsten, met financiering van Rabo Foundation kunnen zij overstappen naar boslandbouw of trainingen volgen om klimaatbestendiger te werken. Data-analyse geeft ons vervolgens inzicht in de effectiviteit van deze interventies. Hierdoor kunnen we succesvolle interventies makkelijk opschalen of onze aanpak aanpassen. Impact managen is niet altijd eenvoudig. Daarom hebben we onze eigen impactmanagementcyclus ontworpen, die biedt een leidraad voor alle projecten die we begeleiden.
Impact niet alleen achteraf monitoren, maar ook vooraf beoordelen
Voordat we middelen als leningen of technische assistentie inzetten, beoordelen we het impactpotentieel van een project. Dat doen we met een intern ontwikkeld instrument dat we inzetten naast onze krediet- en klantonderzoeken. Het instrument helpt ons te begrijpen of een project in lijn is met onze strategische doelstellingen. Zo kijken we naar wie er profiteert en beoordelen we het belang van beoogde resultaten en hoe waarschijnlijk het is dat die behaald worden. Dit doen we zowel voor de organisaties die we financieren als voor de mensen die zij bereiken.
We beoordelen ook onze additionaliteit – of we echt een ander aanbod hebben dan vergelijkbare financiers. We geloven dat dit een van de belangrijkste aspecten is van onze aanpak en dé manier om een positief verschil te maken. Aangezien wij hierdoor vaak de eerste en soms zelfs enige financier van een project zijn.
Het eindigt niet bij de financiering; die is juist het begin van een langdurige relatie met organisaties. We beoordelen de behaalde impact door de organisaties die wij ondersteunen regelmatige te enquêteren. Dit doen we volgens de zogeheten impactpadbenadering. Hiermee selecteren we relevante indicatoren voor elk specifiek project, inclusief industrie-standaarden zoals IRIS+. De data die we verzamelen helpen ons om voortgang bij te houden, verbeterpunten te identificeren en onze rol als financier te begrijpen.
Meten wat telt: echte resultaten voor mensen in een kwetsbare positie
We meten wat echt belangrijk is. Kwantitatieve data bieden inzichten, kwalitatieve indicatoren voegen vervolgens kleur en context toe. Samen schilderen ze een rijker beeld van impact. Vaak ligt er te veel nadruk op outputindicatoren, zoals het aantal bereikte mensen of gecreëerde banen. Maar om positieve resultaten te behalen, moeten we verder kijken dan alleen output. Zo onthult het tellen van miljoen bereikte levens niets over de ervaringen van die mensen.
Om onze impact op kleinschalige boeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verdiepen en beter te begrijpen, moeten we naar hen luisteren. Bij Rabo Foundation werken we daarom samen met onderzoeksorganisaties zoals 60 Decibels en Sambodhi. Zij praten via interviews direct met deze mensen en vatten inzichten samen in impactstudies. Die onthullen de geleefde ervaringen. Zo leren we hoe hun kwaliteit van leven is veranderd door de diensten die ze ontvangen via de organisaties die wij ondersteunen. We merken dat deze aanpak niet alleen leidt tot minder bevooroordeelde inzichten, maar ook schaalbaar is. Vaak reiken de geleerde lessen namelijk verder dan de studie en kunnen we ze ook toepassen op andere organisaties.
Ons doel is transformatieve verandering, niet alleen geleidelijke vooruitgang. Voor kleinschalige boeren, een van onze belangrijkste doelgroepen, gaat het niet alleen om een eerlijk inkomen. Het gaat ook om het opbouwen van veerkracht en ervoor zorgen dat die behouden blijft. Zelfs wanneer onze ondersteuning eindigt. Dit doel – en de uitdagingen die dat met zich meebrengt – ligt aan de basis van ons werk.
Leren en aanpassen: impact als een gedeelde verantwoordelijkheid
Wij geloven dat continu monitoren, via onze eigen enquêtes of die van onze partners, helpt om onze aanpak te versterken. Open gesprekken, nieuwsgierigheid en een honger naar verbetering, drijven ons hierin. We willen bijvoorbeeld beter begrijpen wat de bevindingen van een impactstudie betekenen. Daarom bespreken we die met de organisaties die onze financiële steun krijgen om ervoor te zorgen dat onze diensten aansluiten bij hun behoeften. Daarnaast voeren we interne discussies om te leren en om ons aan te passen.
De waarheid is dat we zonder deze manier van werken niet de beste ondersteuning aan organisaties kunnen bieden. Ook kunnen we dan niet echt een verschil maken voor mensen in een kwetsbare positie. Het is ook essentieel om deze mindset binnen onze eigen organisatie te bevorderen.
Wat de toekomst brengt
Impact is niet iets eenmaligs. Terwijl we blijven leren en aanpassen, zijn er nog verschillende gebieden die we verder willen ontwikkelen. Onze routekaart omvat: