Azië | Kleinschalige boeren

Indiase vrouwen openen een kippenvoerfabriek

8 november 2020 14:09

Een nieuwe kippenvoerfabriek in India brengt vrouwen uit inheemse gemeenschappen een stap dichter bij economische en sociale zelfstandigheid. De bouw werd gedeeltelijk gefinancierd door de grootste lening die Rabo Foundation ooit heeft verstrekt.

Indian smallholder female poultry farmer

In een rapport dat het McKinsey Global Institute in april 2018 publiceerde, staat dat het vergroten van het aandeel van vrouwen op de Indiase arbeidsmarkt naar schatting een stijging van achttien procent oplevert voor het Indiase Binnenlands Product. Toevallig opende in dezelfde week dat het rapport verscheen een groep vrouwelijke pluimveehouders een fabriek voor kippenvoer in korrelvorm in de Indiase staat Madhya Pradesh.

“We zijn nu de eigenaars van ons eigen bedrijf”

Een opbrengst van 2,5 miljoen euro per jaar

De fabriek is eigendom van een federatie van tien coöperaties van pluimveehouders: Madhya Pradesh Women Poultry Producers Company Private Limited (MPWPCL). De dorpscoöperaties hebben meer dan zesduizend leden, van wie de meesten geen officiële opleiding hebben genoten en door de Indiase regering beschouwd worden als ‘levend onder de armoedegrens’. Maar daar kwam verandering in: in 2017 verdienden ze samen omgerekend meer dan 2,5 miljoen euro.

Kunti Dhruve, hoofd van de Kesla Pluimvee Coöperatie, is enthousiast over de verandering. “We zijn nu de eigenaars van ons eigen bedrijf, terwijl we nooit iets voor onszelf hadden,” zegt ze. “Al het andere staat op naam van onze echtgenoten. Dit is een droom die uitkomt.”

Steun van Rabo Foundation

Rabo Foundation steunt MPWPCL al bijna tien jaar met subsidies, technische bijstand en branchekennis. Dus het lag voor de hand dat de Foundation samenwerkte met Rabobank India voor de gedeeltelijke financiering van de bouw van de fabriek. De lening van 1,2 euro (1,4 miljoen USD) werd aangegaan door de coöperaties. Het is de grootste lening die ooit werd verleend aan een producentenorganisatie in India, en de grootste in de geschiedenis van Rabo Foundation.

De fabriek werkt met een geïntegreerd pluimveeproductiemodel dat van duizenden vrouwen ondernemers heeft gemaakt. Rabo Foundation heeft het model zien ontwikkelen, en zag een transformatie in de levens van vrouwen, hun gezinnen en hun gemeenschappen.

“Nu ze eieren en kippen kunnen verkopen, verdienen ze geld. Dat betekent dat ze een aandeel in de besluitvorming hebben. Vroeger konden sommige vrouwen niet lezen of schrijven. Veel van hen runnen nu een coöperatie en leren businessvaardigheden; ze vragen net zolang door tot ze het begrijpen.”

Gezondere kippen

Voordat de nieuwe fabriek werd gebouwd, werd het voer in een verouderde en inefficiënte omgeving geproduceerd. Granen werden eenvoudig tot poedervorm vermalen en dan gemengd. Nu worden alle ingrediënten eerst verhit tot tachtig graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat het voer beter verteert en dat er minder bacteriën in zitten, zodat de kippen gezonder blijven en sneller groeien.

“Het gebruik van korrels is een grote verbetering in onze voederconversie,” legt Dr Hare Krishna Deka, CEO van MPWPCL, uit. “We hebben 150 gram minder voer nodig om een kilo kippenvlees te produceren. En omdat we per maand 2.500 ton kippenvlees produceren betekent dit een behoorlijke verlaging van de kosten.”

Vrouwelijke zelfstandigheid

De premier van Madhya Pradesh, Mr Shivraj Singh Chouhan, opende de fabriek officieel op 25 april. Hij prees MPWPCL en hun leden als symbolen van de zelfstandigheid van vrouwen en een overwinning op de armoede.

De Indiase weldoener Ela Bhatt zei ooit: “Het zijn de vrouwen die de veranderingen leiden en zonder hun bijdrage kan armoede nooit worden uitgebannen.” En zoals ook in het rapport van McKinsey staat: het vergroten van het aandeel van vrouwen op de arbeidsmarkt is goed voor het land als geheel.