Afrika | Kleinschalige boeren

Groei dankzij toegang tot kennis en netwerk

10 juni 2019 15:26

Meer inkomen voor kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden. Meer lokale banen. En minder voedselverspilling. Die doelen deelt Rabo Foundation met Yespers. ‘Wij kopen verantwoord ingrediënten in voor producten die we in Nederland op de markt brengen’, zegt Stefan Baecke, eigenaar van deze sociale onderneming. ‘Bijvoorbeeld macadamianoten bij Exotic, een Keniaanse coöperatie waarmee Rabo Foundation ons in contact bracht.’

Smallholder farmers in Kenya

Waarom is Exotic zo’n geschikte partij om mee samen te werken?

‘Haar ondernemersvraag was: “Hoe kunnen we met ons duurzame product tegelijkertijd toegang krijgen tot een nieuwe afzetmarkt, onze omzet vergroten en onze leden een eerlijke, betere prijs bieden?” Rabo Foundation zag in 2018 hoe goed die vraag aansloot bij onze behoefte. Wij willen namelijk eerlijke, duurzame ingrediënten uit ontwikkelingslanden halen, op deze manier positieve impact hebben op die landen en met de verkregen ingrediënten duurzamere producten in Nederland op de markt brengen.’

Komen al jullie ingrediënten uit Kenia?

‘Nee, uit diverse ontwikkelingslanden. Voor onze spreads halen we bijvoorbeeld bananenpuree uit Ecuador, gemaakt van voor export afgekeurde bananen. En onze duurzame cashewnoten komen uit Burkina Faso. De verwerking van dit soort duurzame ingrediënten vindt trouwens ook in de landen zelf plaats. Niet – zoals bijvoorbeeld vaak het geval is met noten – in een ander land of zelfs werelddeel. Wij vinden die lokale verwerking belangrijk, net als Rabo Foundation.’

“Een kortere keten zorgt voor meer banen lokaal, hogere inkomens voor kleinschalige boeren en economische groei in productielanden. ”

Waarom is lokale verwerking zo belangrijk?

‘Het plaatselijk tot waarde brengen van producten zorgt voor meer banen in de verwerkingsindustrie, hogere inkomens voor kleinschalige boeren en economische groei in productielanden. De keten wordt korter en transparanter. En als producenten-coöperaties of SME’s zelf de verwerking verzorgen, worden zij zakelijk veel onafhankelijker. Het scheelt bovendien veel transport en dus CO₂-uitstoot. Lokale verwerking verkleint dus ook de negatieve impact op het klimaat.’

Zijn al Yespers’ producten 100 procent duurzaam?

‘Nog niet. Maar we willen wel dat uiteindelijk alle ingrediënten in onze spreads, snacks en granola op een verantwoorde manier geproduceerd, verwerkt en getransporteerd worden. Dus altijd met oog voor mens én milieu – want die ‘en-en’ is wat wij met “duurzaamheid” bedoelen, wat wij nastreven. We proberen ons doel niet in één keer, maar ingrediënt voor ingrediënt te bereiken. En altijd met aandacht voor de specifieke uitdagingen en kansen rondom elk ingrediënt, of het nu bananen, cashew of macademianoten zijn.’

Hoe Rabo Foundation waarde toevoegt

De Keniaanse Macademiaproducent Exotic kreeg toegang tot het netwerk van Rabo Foundation en daarmee tot de afzetmarkt van Yespers. Hierdoor kan de Keniaanse coöperatie groeien, een grotere omzet maken en meer betalen aan kleinschalige boeren. Daarnaast ontving Exotic in 2018 een eerste handelsfinanciering.