Azië | Kleinschalige boeren
Van boer tot reep: een eerlijke cacaoketen
Het Indonesische Krakakoa maakt chocola van de cacaoketen: door lokale cacaobonen te kopen en die meteen ter plekke te verwerken, wordt de keten korter. From beans to bar, en daardoor verdienen de cacaoboeren een beter inkomen.

Krakakoa werkt met en voor deze cacaoboeren die een betere, eerlijke prijs willen voor hun cacao. En die hun cacao verbouwen met respect voor het milieu. Zo bouwen ze aan hun eigen toekomst en zorgen ze voor behoud van de plaatselijke natuur. Veel cacaoboeren weten niet goed hoe ze cacao kunnen verbouwen, en daardoor is de kwaliteit onnodig laag. Ook zijn er veel tussenhandelaren in de cacaoketen die een groot deel van de marge innemen en de boeren te weinig betalen.
Krakakoa doet het anders
Sabrina Mustopo werkte bij consultancybureau McKinsey al met thema’s als klimaatverandering en landbouw. Ze besloot om die kennis en ervaring in de praktijk te brengen om zelf een positieve verandering te brengen in de impact die voedselproductie heeft op mensen en de planeet. Daarom richtte ze Krakakoa op, waar inmiddels ruim 1000 cacaoboeren leren hoe ze cacao van hoge kwaliteit kunnen verbouwen, hoe ze plantenziekten kunnen bestrijden en hoe ze de cacaobonen het beste kunnen laten drogen voor een optimale smaak.
De mensen van Krakakoa:
Dit doen wij
Om er zeker van te zijn dat Krakakoa veel kan blijven betekenen voor de cacaoboeren, ondersteunen we Krakakoa. Met werkkapitaal zorgen we ervoor dat Krakakoa de productie kan opschalen en ze de boeren op tijd kunnen blijven betalen voor hun cacaobonen. Sabrina Mustopo: "Rabo Foundation heeft ons geholpen om onze activiteiten op een normale manier voort te zetten, ondanks de huidige uitdagingen van COVID-19. Hierdoor kunnen we cacao blijven afnemen bij de kleinschalige boeren."
Impuls voor economie en samenleving
Dankzij Krakakoa stijgt het inkomen van kleinschalige cacaoboeren, waardoor ze een beter bestaan voor zichzelf en hun familie kunnen opbouwen. Dat lukt, doordat Krakakoa de tussenhandelaren uit de cacaoketen haalt. De kleinschalige boeren krijgen tot 50% meer betaald voor hun cacaobonen. Dat zorgt voor betere leefomstandigheden, en daardoor trekken ook minder jongeren weg van het platteland naar de stad. Zij zien dat voedsel verbouwen tot een goed bestaan kan leiden.
Ecologische impact
De cacaobonen van Krakakoa kun je gerust groen noemen. De boeren verbouwen de cacaobonen namelijk met respect voor het milieu. Ze werken met natuurlijke meststoffen en laten de bonen in de zon drogen. En samen met het Wereld Natuur Fonds zorgen ze ervoor dat er geen bossen worden gekapt om cacao te verbouwen. Krakakoa maakt de cirkel voor kleinschalige boeren rond: van cacaobonen produceren tot het maken van chocoladerepen, alles gebeurt in Indonesië. From farmer to bar, vraag en aanbod van cacao is in balans dankzij Krakakoa.