Nederland | Sociaal ondernemen
Vliegensvlug inburgeren
Wat doe je als social enterprise wanneer je businessmodel op slag niet meer bruikbaar is? Dan gooi je het over een andere boeg. En zo werd 2020 voor Refugee Team het ‘allerbeste slechtste jaar ooit’.
2019
start samenwerking
124
deelnemers stroomden in
59
mensen begeleid naar werk
87%
van de deelnemers voelt zich krachtiger
“Door aan de slag te gaan, integreren mensen veel makkelijker.”
De uitdaging
Statushouders vinden in Nederland maar moeilijk een baan, terwijl ze die juist hard nodig hebben om goed te integreren. Refugee Team doorbreekt deze vicieuze cirkel. De sociale onderneming ondersteunt vluchtelingen zó bij hun integratie dat zij zelf de regie nemen en hun toekomst in Nederland opbouwen. Dat doet Refugee Team volgens een beproefde aanpak. Eerst doen statushouders vrijwilligerswerk bij sportevenementen en festivals. Daarna matcht Refugee Team hen met het bedrijvennetwerk rond het evenement, om ze aan een betaalde baan te helpen.
Refugee Team: nieuwe programma's
Tenminste, zo ging het tot 2020. Door de coronamaatregelen vervielen afgelopen jaar de 45 evenementen die gepland stonden. Dus moest Refugee Team het over een andere boeg gooien. De social enterprise ontwikkelde twee nieuwe programma’s voor statushouders. Video Vrienden, waarbij een Nederlandse vrijwilliger en een nieuwkomer vijf weken lang elke week een half uur met elkaar videobellen over verschillende thema’s. Zo konden statushouders in coronatijd toch nieuwe mensen ontmoeten en de Nederlandse taal oefenen. En met het vierweekse Digitaal aan de slag bereidt Refugee Team nieuwkomers voor op de arbeidsmarkt via online workshops, verdiepende podcasts en 1-op-1-coaching.
Vliegende start
Samen met acht gemeentes in de regio Hart van Brabant zette Refugee Team bovendien Starttraject Inburgering + in de steigers. Daarmee neemt de social enterprise een voorproefje op de Wet inburgering die in 2022 van kracht gaat. Deze wet maakt meer maatwerk mogelijk. Starttraject Inburgering + geeft nieuwkomers met workshops, vrijwilligerswerk, werkbezoeken en oriëntatie-activiteiten een goed beeld van de waarde van hun achtergrond, kwaliteiten en eigenschappen. Evenals meer zicht op hun mogelijkheden in Nederland. In 2020 deden 63 deelnemers mee aan Starttraject Inburgering +. Zij presenteerden zichzelf en hun toekomstplannen aan de gemeentes.
De impact van Refugee Team in 2020
Refugee Team en Rabo Foundation
Rabo Foundation verstrekte een lening aan Refugee Team. Hiervoor sloten we aan bij Brabant Outcomes Fund (BOF). Brabant pioniert als eerste Nederlandse provincie met een Outcomes Fund, waarbij geldschieters hun investering terugverdienen als ze samen met ondernemers bijdragen aan maatschappelijk resultaat.
Rabo Foundation verbindt zich aan Refugee Team om een bijdrage te leveren aan een inclusieve maatschappij. Een van onze doelstellingen is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op werk te bieden, en zo meer te laten meedoen in de samenleving. Via Refugee Team hopen we statushouders in Nederland beter op weg te helpen.
Bekijk ons impactrapport 'Sociaal Ondernemen' om meer te weten te komen over onze resultaten in 2020 en lees meer verhalen die laten zien hoe wij bijdragen aan een meer inclusievere samenleving in Nederland.